Hazır giyim işletmelerinde üretim hattı dengelemesine yönelik bir uygulama - Kılıç, Gamze (My University, 2010)
HAZIR GİYİM İŞLETMELERİNDE ÜRETİM HATTI DENGELEMESİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA Montaj hatları insanoğlunun giderek artan gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş üretim sistemidir. Amaç üretim talebi yüksek ürünlerin, en kısa zamanda, en verimli şekilde, ucuz ve istenen kalitede üretilmesidir. Montaj hattı dengeleme problemi zor bir optimizasyon problemi olup, günümüzde, halen büyük ölçekli montaj hattı dengeleme problemlerinin çözümü için sezgisel yöntemlere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, montaj hattı dengeleme problemleri ile ilgili genel tanımlar yapıldıktan sonra, seçilmiş olan t-shirt için “Hoffman”, “Kilbiridge”,”Konum Ağırlıklı Yöntem” ve “Basit Sezgisel Yöntem” kullanılarak, bir hazır giyim işletmesinde montaj hattı dengelemesi yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda, bazı montaj hattı dengeleme yöntemlerinin hazır giyim işletmelerine uygulanamayacağı, uygulandığında da denge kayıplarının artacağı dolayısıyla verimliliğin düşeceği görülmüştür. Sonuç kısmında da hesaplanan verimlilik değerlerine bakıldığında en uygun hat dengeleme yöntemi “basit sezgisel yöntem” olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışma hayatında karşılaşılan ani değişiklikler yüzünden hazır giyim işletmelerinde kullanılan yöntemin daha çok “basit sezgisel yöntem” olduğu görülmüştür.

AN APPLICATION OF BALANCED ASSEMBLY LINE TO READIY – MADE CLOTHING COMPANIES Assembly lines are the production systems developed to meet the requirements of mankind that have been growing up day by day. The aims of these systems are producing products that have high production rates in the shortest time, with a most productive way, cheap and demanded quality. Since assembly line balancing is a hard optimization problem, some heuristic methods are still needed to solve the large scale assembly line balancing problems. In this study, first, general definitions of assembly lines were made. Following, the assembly line balancing was applied in a clothing company together with using t-shirt “Hoffman Technique”, “Kilbiridge Technique”, “Ranked Position Weight Technique”, “Simple Heuristic Technique”. The result we meet is that some assembly line balancing technique cannot be applied in a clothing company, even if applied, the loss of balance is supposed to increase, so that the efficiency will probably fall. While regarding the counted efficiency costs, the most appropriate line balancing technique was considered “Simple Heuristic Technique”. Moreover, “Simple Heuristic Technique” has been to be much more effective after getting encountered with sudden changes in a clothing company.
Keywords: Hazır Giyim; Tekstil