Rıdvanpaşazâde Abdullah Çelebi Târih-İ Mısır (inceleme ve metin) - Tınas, Samet (My University, 2016)
Tez çalışmamız Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphânesi, nr: R.1412'de kayıtlı olan Rıdvanpaşazâde Abdullah Çelebi'nin Târih-i Mısır isimli eserini esas alarak, Süleymâniye Kütüphânesi'ndeki Hâmidiye 900 ve Fâtih 4362'de kayıtlı nüshalar ile edisyon-kritik usûlü ile transkripsiyonu ve değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Ayrıca, tezin giriş kısmında eserin değerlendirilmesi ve Rıdvanpaşazâde hakkında bilgi verilmiştir. Eser, Mısır'ı mihrak kabûl ederek yaradılıştan îtîbâren bir dünyâ târihi şeklinde tasarlanmıştır. Bu sebepten Hazreti Âdem'den (a.s) başlayarak Mısır'a hâkim olan peygamberler ve sultanlar eserde anlatılmıştır. Diğer taraftan Mısır'daki tılsımlardan, bitki örtüsüne kadar muhtasar bilgi verildikten sonra, dokuz bölümden oluşan eserin son iki bölümü Yavuz Sultan Selim'e hasr edilmiştir. Hassaten son bölüm, Sultan I. Selim'in Memlük hükümdârı Sultan Tomanbay ile mücâdelesine ayrılmıştır.

Our thesis is based on the manuscript of Tarih-i Mısır (History of Egypt), which is registered in R.1412 in Topkapi Palace Museum Manuscript Library, by Rıdvanpasazade Abdullah Celebi and it is studied that Hamidiye 900 and Fatih 4362 registered manuscriptcopies in Suleymaniye Manuscript Library. An edition critic method was use dalong with transcription and evaluation. Moreover, in the introduction part of the dissertation there is information about evaluation of work as well as Ridvanpasazade. This work focuses on Egypt and is designed as a world history since creation. As a result starting from prophet Adam all the prophets and the sultans who ruled Egypt are in this work. On the other hand, from the talismans to the faunain formation about various things were given. Then the last 2 chapters of this 9 parts work was dedicated to Selim I. Finally the last chapter is about the struggle between Selim I and the Mameluke Sultan Tomanbay.
Keywords: Tarih (Yençağ); Türkiye