Tencel kumaşlarda dikiş parametrelerinin dikiş mukavemetine etkilerinin incelenmesi - Onur, Nesrin (My University, 2009)
TENCEL KUMAŞLARDA DİKİŞ PARAMETRELERİNİN DİKİŞ MUKAVEMETİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Hazır Giyim endüstrisinde hazırlanan giysilerin kullanımı sırasında karşılaşılan en önemli problemlerinden biri dikiş mukavemetidir. Dikiş mukavemeti, esnekliği ve dikişlerin vücuda uyum kabiliyeti; kumaş yapısı, malzemesi ve uygulanan bitim işlemlerine, dikim tekniğine, dikiş tipine, dikiş ipliği özelliklerine ve dikiş sıklığına bağlıdır. Giysi kalitesi ve performansı, dikim mukavemeti, dikiş kayması, dikiş büzülmesi, görünüm ve kumaş ipliklerinin ayrılması gibi çeşitli faktörler hazır giyim biliminin en önemli konularından biri olarak değerlendirilen kumaşın dikilebilirliğine etki ederler. Bu çalışmada Tencel kumaşların dikiş mukavemeti ve uzaması incelenmiştir. Test sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda giysi dikiminde karşılaşılan atkı, çözgü ve verev dikişlerde, en uygun dikiş parametrelerinin belirlenmesi ve en uygun dikiş ipliği seçiminin yapılabilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, tez çalışmasında son yıllarda çeşitli özellikleri ile ön plana çıkan tencel kumaşın ve hazır giysi üretiminin en önemli noktalarından dikiş mukavemeti ile ilişkisi irdelenmiş, elde edilen değerlerin incelenmesi ile ortaya çıkan en uygun dikiş parametre sonuçlarının tencel giysi imalatı yapan firmaların verimliliğine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bu amaçla farklı gramajlarda ve farklı doku türlerinde 4 farklı kumaş ve 6 farklı dikiş ipliği kullanılmıştır. Belirli uzunluklarda atkı, çözgü ve verev yönlerde hazırlanan kumaşlara 2 farklı dikiş sıklığında dikiş denemeleri yapılmıştır. Dikiş mukavemeti ölçümlerinde Instron test cihazı kullanılmış ve denemelerde tekerrür sayısı 5 olarak alınmıştır. Seçilen Tencel kumaş çeşitlerinin mukavemet ve uzamada belirgin bir farklılık göstermiş, bezayağı örgü yapısına sahip kumaşlarda en yüksek dikiş mukavemeti değerleri elde edilmiştir. Elde edilen bulgularda dikiş mukavemeti ve uzaması, dikiş sıklığı, kumaş yönü, dikiş ipliği, kumaş doku türü açısından değerlendirilmiş, öneriler bölümünde sonuçlar verilmiştir.

THE RESEARCH ON THE HANDLE PROPERTIES OF TENCEL FABRICS IN THE FORMATION POINT OF THE SEAM PUCKERS Seam strength is one of the most important problem in ready-made industry. The tensile strength depends on the type of the fabric, sewing technique, sewing thread and the frequency of sewing. Some factors such as the quality and performance of the fabric, the seam strength, the slipped seam, the seam pucker, appearance and resistance of the fabric, affect the sewing compatibility of fabric that is one of the most important issue of apparel industry. In this study, Tencel fabric’s seam strength and elongation were analysed. At this scope, it’s aimed to choose the right sewing thread and the proper sewing parameters on the sewing prosess of the both way (vertical way-horizontal way) of fabric. With this aspect, the relationship between the seam strength, that is one of the most important issue, and the Tencel fabric which is stand in the forefront recently, is analysed. With the results of the proper seam parameters, it’s aimed to help to the ready-made companies efficiency’s. For this purpose, 4 different fabrics and 6 different sewing thread on the different kinds and weights were used. 2 different seam frequencies were applied on the specific size of fabrics. The Instron Test Apparatus was used to determine the seam strength. Every specimen was tested five individual times. The specimens showed distinct differences on the seam strength and elongation. The fabric which has plain pattern showed the best seam strength result. With the test results, the strength and elongation of the seam was analysed in terms of the seam frequency, fabric direction, sewing thread and sort of the fabric pattern. The consequences were given on the offering part.
Keywords: Kumaşlar; Tekstil Eğitimi