Implications of the principle of solidarity in EU asylum policy on effective judicial protection of individuals - Polat, Zahide Nur (My University, 2024)
Savaşlar, siyasi istikrarsızlık, baskıcı rejimler, insan hakları ihlalleri, ekonomik ve sosyal sıkıntılar, iç savaşlar ve etnik savaşlar gibi sebepler sonucunda bazı insanlar anavatanlarını terk etmek ve daha iyi yaşam koşullarına sahip ülkelere göç etmek zorunda kalmaktadır. Arap Baharı sonrasında Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ortaya çıkan iç savaşlar ve Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle son dönemde dünya genelindeki mülteci sayısı önemli ölçüde arttı. Özellikle Suriye iç savaşının başlamasından bu yana Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi Suriye'ye komşu ülkelerde milyonlarca mülteci misafir edilmiştir. Sonuç olarak, 2015 yılının başından itibaren mültecilerin Avrupa'ya doğru hareket etmesi ile iltica sorunu Avrupa Birliği (AB) için önemli bir sorun haline gelmiştir. Avrupa Birliği, temel değerlerini korumak ve aynı zamanda sığınma politikası bağlamında insan hakları kurallarına uymak zorundadır. Etkili önlemler alınmadığı takdirde Avrupa Birliği'ne insan akışı kaçınılmaz olacaktır. Uluslararası işbirliği ve dayanışma, devletler arasında ve devletler arasında göçün yönetilmesine yardımcı olmada kilit öneme sahiptir. Uluslararası hukuka göre, devletlerin topraklarında kabul ettikleri mültecilere yardım etmek ve onları korumak gibi belirli yasal yükümlülükleri vardır. Ancak, diğer devletlerin yardım sağlama ve bu sorumluluğu paylaşma konusundaki yasal görevleri müphem bir şekilde belirlenmiştir.. Çalışmanın amacı, AB'nin iltica politikasını, iltica politikası oluşturmak için geliştirilen araçlardan ve son krizlerin yol açtığı politika değişikliklerinden hareketle analiz ederek, dayanışma kavramını Avrupa Ortak Sığınma Sisteminde incelemektir. Çalışma, AB'nin sığınma politikasının, sığınmacıların haklarına tam anlamıyla saygı gösterilmesini sağlayacak, bireyi temel alan bir dayanışma anlayışını ortaya koyup koymadığını tartışmaktadır. Bu çalışma, Avrupa Birliği'nde temel hakların korunması perspektifinden sığınmacı politikasında dayanışma ilkesinin kavramsallaştırılmasının önemini ortaya koyacaktır. Çalışma ayrıca, Avrupa Birliği'nin iyi işleyen bir sığınma politikası ve bireylerin etkili yargısal koruması için etkili bir dayanışma mekanizmasına duyulan ihtiyacın altını çizerken, düzensiz göçü yönetmek için daha istikrarlı ve öngörülebilir bir mekanizmaya duyulan ihtiyacı göstermeyi amaçlıyor.

People have to leave their homelands and migrate to countries with better living conditions as a result of wars, political instability, oppressive regimes, human rights violations, economic and social troubles, civil wars, and ethnic wars. The number of refugees around the world has lately increased significantly due to the civil wars that emerged after the Arab Spring in the Middle East and North Africa as well as with the Russo-Ukrainian conflict. Millions of refugees have been hosted in countries neighboring Syria such as Turkey, Jordan, and Lebanon, especially since the beginning of the Syrian civil war. Consequently, the refugee issue has become a major problem for the European Union (EU) with the movement of refugees towards to Europe since the beginning of 2015. The EU is to uphold its core values and comply with its human rights policy in the context of Asylum policy. The flow of people to the EU will be inevitable unless effective measures are taken in the places where it originates. International cooperation and solidarity are key in helping to manage migration to and between states. Under international law, states have certain legal obligations as assisting and protecting the asylum seekers they accept on their territory. However, the legal duties of other states for providing aid and sharing that responsibility are less clearly codified. The aim of the study is to examine the concept of solidarity in the Common European Asylum System (CEAS) by analyzing the EU asylum policy of the EU referring to the instruments developed to create an asylum policy. The study examines whether the asylum policy of the EU in practice puts forward a concept of solidarity based on the individual which would ensure the full respect of the rights of asylum seekers. This study aims to put forward the significance of a conceptualization of the solidarity principle within the asylum policy from the perspective of the effective protection of fundamental rights in the EU. The study precisely aims to demonstrate the need for a more stable and predictable mechanism to manage irregular migration with the effective judicial protection of individuals while highlighting the need for an effective solidarity mechanism for the well-functioning the EU asylum policy.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği ülkeleri; CEAS; Common European Asylum System; Dayanışma ilkesi; Effective Judicial Protection of Individuals; Emigration and immigration; Etkili Yargısal Koruma European Union; European Union countries; Göç ve göçmenlik; Göçmenler; Hukuki durum, yasalar, vb; Human Rights; Immigrants; İnsan Hakları; Legal status, laws, etc; Mülteci Hukuku; Mülteciler; Ortak Avrupa İltica Sistemi; Principle of Solidarity; Refugee Law; Refugees; Turkey; Türkiye