Türk tekstil sektöründe iç denetim ve bir uygulama - Açıkgöz, Oğuz (My University, 2007)
Son yıllarda denetimde ortaya çıkan zaaflar iç denetimin önemini arttırmıştır. İç denetim, finansal olayların dışında bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyeti haline gelmiştir. İç denetim, kurumun risk yönetim, kontrol ve yönetişim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olmaktadır. İç denetim sürekli bir gelişimin anahtarı olmuştur. Ülkemizin dünya tekstil pazarında rekabet edebilmesi için tekstil firmalarının iç denetime önem vermesi gerekmektedir. Sosyal uygunluk anlamındaki yetersizlikler ülkemizde tekstil firmalarının önündeki en büyük risklerden biridir. İnsan hakları, iş sağlığı ve güvenliği ve çevresel uygunlukla ilgili denetimler iç denetçinin doğal inceleme alanlarından biri olmuştur. Özellikle tekstil sektördeki firmaların, sosyal uygunlukla ilgili iç denetim birimi tarafından denetime tabi tutulması dünya standartlarını yakalama ve kaybedilen pazarın tekrar kazanılması ile tekstilde dünya lideri olabilmek açısından önemlidir.

Internal auditing is a free and objective guarantee and consultancy activity aiming at developing activities of an institution and giving value to them. Internal auditing dont only focus on financial matters. Internal auditing helps the institution in achieving its objectives by providing systematic and disciplined approach for the purpose of evaluating and improving the efficiency of risk management, control and management processes of the institution. Internal auditing help management and the board of directors meet the goals and objectives of an organization. It is necessary to give importance to internal auditing made in textile firms for our country to be able to compete and re-dominate in world textile markets. Internal auditors would examine whether their organization is honoring its ethical responsibilities and respecting workers, communities and environment. Especially in this sector, the firms being subjected to internal control about their employees' social securities is essential from the aspect of being able to meet the world standards and become world leader in textile.
Keywords: Tekstil_İç Denetim; Türkiye_Tekstil_İç Denetim