Metoklopramid hidroklorür monohidrat ve rizatriptan benzoat ile oluşturulan metal komplekslerinin spektrofotometrik olarak incelenmesi ve metot validasyonu. - Kağız, Murat (My University, 2019)
Metoklopramid Hidroklorür Monohidrat ve Rizatriptan Benzoat ile Oluşturulan Metal Komplekslerinin Spektrofotometrik Olarak İncelenmesi ve Metot ValidasyonuÖğrencinin Adı: Murat KAĞIZDanışman: Dr. Öğr. Üyesi Serap KARADERİAnabilim Dalı: Analitik Kimya Anabilim Dalı1.ÖZETAmaç: Rizatriptan benzoat ve metoklopramid hidroklorür ile Ca(II), Cd(II), Cu(II), Mg(II), Zn(II) gibi metal iyonlarının arasında oluşabilecek komplekslerin stokiyometrisini belirlemek için doğru ve basit bir UV-Vis spektrofotometrik yöntem geliştirmektir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, metoklopramid hidroklorür ve rizatriptan benzoat ile ayrı ayrı Ca(II), Cd(II), Cu(II), Mg(II), Zn(II) metal iyonları arasında oluşan komplekslerin 190-400 nm dalga boyu aralığında spektrumları alındı. Daha sonra, mol oran metodu kullanılarak komplekslerin stokiyometrisi belirlendi. Yöntemin doğruluğu ve uygunluğu istatistiksel validasyon parametreleri ile test edildi.Bulgular: Rizatriptan benzoat ve metoklopramid hidroklorür için sırasıyla, 1,96-39,15 µg/ mL ve 3,52-17,70 µg/ mL konsantrasyon aralığında doğrusal olduğu bulundu. Mol oran yönteminden elde edilen sonuçlara göre her iki etkin madde ile Ca(II), Cd(II), Cu(II), Mg(II), Zn(II) metal iyonları arasında oluşturduğu komplekslerin stokiyometrisi 1:1 olarak tayin edildi. Rizatriptan benzoatın ortalama geri kazanımı %97,45 iken; metoklopramid hidroklorürün ortalama geri kazanımı ise %95,90 bulundu.Sonuçlar: Geliştirilen UV-Vis spektrofotometrik yöntemin sonuçlarına göre, yöntemin doğru, kesin ve tekrarlanabilir olduğu tespit edildi. Her iki etkin maddenin metal iyonlarıyla oluşturduğu komplekslerin, ilaç tedavilerine olumlu ya da olumsuz etkisi olacağını düşünmekteyiz.

Spectrophotometric Investigation and Method Validation of Metal Complexes Formed out with Metoclopramide Hydrochloride Monohydrate and Rizatriptan Benzoate. Student’s Name: Murat KAĞIZThesis Assist. Prof. Dr. Serap KARADERİDepartment: Department of Analytical Chemistry2.SUMMARYAim: By using mole ratio method, developing a accurate, simple UV-Vis spectrophotometric method for determining stoichiometric ratios of the complexes which occured between rizatriptan benzoate, metoclopramide hydrochloride and metal ions like Ca(II), Cu(II), Cd(II), Mg(II), Zn(II).Material and Method: In this study, the spectra of the complexes formed between metoclopramide hydrochloride, rizatriptan benzoate and metal ions like Ca(II), Cd(II), Cu(II), Mg(II), Zn(II) were taken at the 190-400 nm wavelength. Subsequently, stoichiometry of the complexes were determined using the mole ratio method. The method has been validated using statistical validation parameters.Results: For rizatriptan benzoate and metoclopramide hydrochloride respectively, it was found that they are linear between 1,96-39,15 µg/ mL and 3,52-17,70 µg/ mL concentration range. In accordance with mole ratio method, the stoichiometry of the complexes between the both substance and the metal ions of Ca(II), Cd(II), Cu(II), Mg(II), Zn(II is determined as 1:1. The percentage recovery for the rizatriptan benzoate and metoclopramide hydrochloride were found 97.45 % and 95.90 %, respectively.Conclusions: According to the results of UV-Vis spectrophotometric method developed, the method was found to be accurate, precise and reproducible. We think that the complexes formed by the metal ions of both active substances will have a positive or negative effect on drug treatments.
Keywords: Chemistry, Analytical; Kimya, Analitik; Metal complex; Metal kompleks; Metoclopramide hydrochloride; Metoklopramid hidroklorür; Migraine; Migren; Mol oran yöntemi; Mole ratio method; Rizatriptan benzoat; Rizatriptan benzoate