Roll’un hikayesi Türkiye’de müzik basını ve karşıt kültür - Kula, Efkan (My University, 2010)
ROLL’UN HİKAYESİ–TÜRKİYE’DE MÜZİK BASINI VE KARŞIT KÜLTÜR Bu tez, Roll dergisinin hikâyesinden hareket ederek, Türkiye’de müzik basının, “ilk süreli gençlik ve müzik dergisi” Hey’den bu yana geldiği durumu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temelini, Roll dergisinin ekibiyle yapılan röportajlar belirlemiştir. Her bölümde röportajlar, kaynaklarla buluşturulmuş, akış bu şekilde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca dergiyi başlangıcından, kapandığı tarihe kadar takip etmiş müzik yazarlarıyla da röportajlar yapılmış, farklı görüşlerin çalışmaya katkısı sağlanmıştır. Müzik basınının; dinleyici, sanatçı ve sektör arasında buluşturucu bir rolü vardır. Türkiye’de yayınlanan müzik dergilerinin çoğunun, bu role hevesle soyunup devamını getiremediklerini görüyoruz. Büyük medya bünyesinde çıkan dergiler, grupların diğer “önemli” yayınları arasında çok önemsenmiyorlar. Bağımsız dergiler ise işletme sorunları, reklamverene kendini anlatamamak, okuyucuyla sağlam bir bağ kuramamak gibi sorunlar nedeniyle kapanmak durumunda kalıyorlar. Roll, bağımsız bir müzik dergisi olarak şimdiye kadar çıkan yayınlardan ayrışan özelliklere sahipti. Öncelikle var olan standart işletme modelini benimsemediler; kendi modellerini oluşturdular. Ayrıca; aylık müzik gündemini aktarmakla birlikte, muhalif bir yayın olduklarını söylemeleri onları diğer dergilerden ayıran başlıca unsurlardan biriydi. Derginin bu yanı çalışmada “müzik ve politika” konusu altında işlenmiştir. Roll, uzunca bir süre bu farklı özellikleri nedeniyle yayın hayatını sürdürdü. Fakat 2009’un sonlarına doğru geçerliliğini yitiren bir dergi haline geldiler. Türkiye’de gazetecilik mesleğinde kültür-sanat gazeteciliği geri planda tutulmaktadır. Müzik gazeteciliği tarafı da bundan kendine düşen payı almaktadır. Tezin sonuç bölümünden önce bu konu işlenmiş ve gelinen nokta aktarılmaya çalışılmıştır. Roll, Medya, Bağımsız Medya, Müzik Gazeteciliği, Muhalefet, Kültür ve Sanat

THE STORY OF ROLL - MUSIC MEDIA AND COUNTER CULTURE IN TURKEY The purpose of this thesis is to outline the progress of the Turkish music media, starting from “the first periodical youth and music magazine”, “Hey” and based on the story of the Turkish magazine “Roll”. The basis of this study is relies on the interviews made with the “Roll” team. In each chapter, the interviews are matched against the sources and the whole is constructed accordingly. In addition interviews with people who have followed “Roll” from its beginning to its end have been added in order to provide different views. The music media has the important role of bringing the fans, the artists and the industry in general. However, when we look at the magazines that are published in Turkey, we commonly see that these magazines have not been able to fulfil this role. The publications that are put in the market by large media conglomerates are usually left aside behind other “more prestigious” publications. On the other side the independents face the difficult task of self-management, sustainable flow of advertisements and establishing a lasting bond with its readers, hence resulting in many of these publications having a short life span. “Roll”, however, stands out from all other independent music magazines ever printed in Turkey. First of all, they did not adopt the existing management model and instead created their own. Secondly, although being a monthly music periodical, they never hesitated to emphasize their alternative and counter-establishment nature, placing “Roll” in a very different terrain than the rest. Cultivating their ideas under the heading, “music and politics”, “Roll” managed to publish the magazine for a considerable period of time until 2009, when the magazine closed down as a result of alienating from the time’s reality. Journalism in Turkey tends to ignore culture & arts and with music journalism it is no different. This issue is also discussed before the conclusion and an attempt to portray the current state of music journalism is made. Roll, Media, Independent Media, Music Journalism, Alternative, Culture & Arts
Keywords: Medya; Müzik Basını_Türkiye