Etkin madde içeren basit osmotik pompa tabletlerinin hazırlanması ve tablet özelliklerinin in-vitro değerlendirilmesi - Kandemirer, Ürün (My University, 2017)
Bu çalışmada BCS Sınıf II bir non-steroidal antiinflamatuvar ilaç (NSAİİ) olan aseklofenak yüklü ve şişebilen polimer içeren monolitik (basit) ozmotik pompa üretilmiş ve incelenmiştir. Aseklofenak genel olarak osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilitte ağrı ve inflamasyonun hafifletilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ancak aseklofenakın içerisinde bulunduğu NSAİİ'lerin kolon kanseri tedavisinde etkinliği hakkında da literatürde çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmada beş farklı çekirdek tablet formülasyonu, dört farklı yarı-geçirgen membran (YGM) formülasyonu ve iki farklı delik çapı kullanılarak dokuz seri üretim yapılmıştır. Yapılan formülasyonların fiziksel özellikleri ve pH 6,8 fosfat tamponunda in-vitro dissolüsyon profilleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Delik çapı, polioksietilen moleküler ağırlığı, yarıgeçirgen membran kalınlığı ve kaplama çözücüsünün ilaç serbestleşmesi üzerine etkisi gözlemlenmiştir. Bütün formülasyonlardan ilaç serbestleşmesi yaklaşık sıfır derece kinetikle gerçekleşmiştir. Elde edilen sıfır derece kinetik regresyon katsayıları (r2) 0,965 – 0,997 arasında bulunmuştur ve 48 saat sonunda maksimum serbestleşen kümülatif ilaç miktarı %42,24±0.55 olarak elde edilmiştir. Dissolüsyon testinin ilk altı saati içerisinde maksimum ilaç serbestleşmesi en fazla %2,72±0,51 olarak gerçekleştiğinden şişebilen polimer içeren monolitik (basit) ozmotik pompamız kolona özgü ilaç taşınmasında ümit verici olarak bulunmuştur. Ozmotik Pompa, Polioksietilen, Etilselüloz, Sulu Kaplama.

In this study monolithic (elementary) osmotic pump tablets containing swellable polymer which involve a BCS Class II non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID); Aceclofenac have been generated and studied. Aceclofenac is mainly used for the relief of pain and inflammation in osteoarthritis, rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis but there are also several researches in literature about effectiveness of aceclofenac on colon cancer as well as other NSAIDs. Nine batches were produced by using five different compositions of core tablet, four different compositions of semipermeable membrane, and having two different orifice sizes. Physical properties and in-vitro dissolution profiles of performed formulations in pH 6,8 phosphate buffer were examined and evaluated. The effect of orifice diameter size, molecular weight of polyoxyethylen, thickness of semipermeable membrane and coating solvent to drug release were observed. Drug releases from all formulations showed approximately zero order kinetic. Observed regression coefficients (r2) were found between 0,965 – 0,997 for zero order kinetic and maximum cumulative drug release was observed 42,24%±0,55 at 48 hours. Maximum drug release up to %2,72±0,51 within first six hours in dissolution tests was shown our monolithic (elementary) osmotic pump tablets containing swellable polymer were promising for oral colonic drug delivery. Osmotic pump, Polyoxyethylene, Ethylcellulose, Aqueous coating.
Keywords: Aqueous coating; Ethylcellulose; Etilselüloz; Farmasötik; Ozmotik Pompa; Polioksietilen; Polyoxyethylene; Sulu Kaplama Osmotic pump; Teknoloji