İnsan spinal foraminal yağ dokusundan mezenkimal kök hücresinin izolasyonu ve karakterizasyonu - Solmaz, Bilgehan (My University, 2023)
Amaç: Spinal foraminal (epidural) yağ dokusu mezenkimal kök hücrelerinin (YDMKH) farklılaşma yeteneğinin tanımlanması ve deri altı YDMKH’leri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnsan deri altı ve epidural yağ dokusu örnekleri, lomber spinal cerrahi sırasında birincil insizyonel bölgeden ve lomber epidural boşluktan toplandı, YDMKH’ler izole edildi. Bulgular: Her iki YDMKH türününde mezenkimal kök hücre yüzeyi işaretleyicilerini ifade ettiği gösterildi; bununla birlikte epidural YDMKH'ler, deri altı YDMKH'lerden daha düşük CD90 ekspresyonu gösterdi. Ayrıca, epidural YDMKH'lerin osteojenik ve nörojenik farklılaşma kapasitesinin, subkutan MKH'lerinkinden daha belirgin olduğu gösterilmiştir. Sonuçlar: Spinal epidural YDMKH’lerin karakterizasyonu dural ve merkezi sinir sistemi yaralanmalarının tedavisinde yeni bir tedavi anlayışının gelişmesine katkı yapacak ileri çalışmalara temel teşkil edebilir.

Aim: It was aimed to define the differentiation ability of spinal foraminal (epidural) adipose tissue mesenchymal stem cells (ATMSCs) and to compare them with subcutaneous ATMSCs. Materials and Methods: Human subcutaneous and epidural adipose tissue samples were collected from the primary incisional site and lumbar epidural space during lumbar spinal surgery, ATMSCs were isolated. Results: Both types of ATMSCs were shown to express mesenchymal stem cell surface markers; however, epidural ATMSCs showed lower CD90 expression than subcutaneous ATMSCs. In addition, it has been shown that the osteogenic and neurogenic differentiation capacity of ATMSCs derived from epidural adipose tissue is more pronounced than that of subcutaneous ATMSCs. Conclusions: Characterization of stem cells originating from spinal epidural adipose tissue may be the basis for further studies that will contribute to the development of a new treatment approach in the treatment of dural and central nervous system injuries
Isolation and characterization of mesenchymal stem cell from human spinal foraminal adipose tissue
Keywords: Adipose tissue derived stem cell; CD90; Epidural adipose tissue; Epidural yağ dokusu; Neurology; Nöroloji; Yağ dokusu kaynaklı kök hücre