Lojistik uygulamaların evrimleşme aşamaları ve örgüt yapılarına etkileri üzerine bir araştırma - Rahat, Atilla (My University, 2005)
ANAHTAR BİLGİLER lla Rahat letme Uluslararası İşletmecilik Prof. Dr. İbrahim Anıl Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Mart 2005 Lojistik, Dış Kaynak Kullanımı, Üçüncü Parti Lojistik Hizmetler

LOJİSTİK UYGULAMALARININ EVRİMLEŞME AŞAMALARI VE ÖRGÜT YAPILARINA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmada, lojistik uygulamalarının son 50 yıllık dönemde geçirdiği evrimleşme süreçleri ele alınmıştır. Ülkemizdeki işletmelere; bu evrimleşme aşamalarının yansıması, lojistik uygulamalarında bir dış kaynak kullanım türü olan üçüncü parti lojistik hizmetlerin yaygınlığının saptanması, dış kaynak kullanım biçimi ile işletmelerin örgüt yapısı arasında bir ilişkinin var olup olmadığı araştırılmıştır. Gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan ve evrimleşen lojistik uygulamalarının diğer ülkelerde yaygınlaşmasında yabancı sermayeli işletme olmanın etkisini ortaya çıkarmayı da amaçlayan bir anket çalışması yapılmıştır. Gerçekleştirilen çalışmanın sonucunda; üçüncü parti lojistik hizmetlerin alınması üzerinde işletmenin örgüt yapısının istatistikti açıdan anlamlı bir etkisinin olduğu, yabancı sermayeli işletme olmanın dış kaynak kullanım biçimi ve yaygınlığı üzerinde istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Name and Surname: Atilla Rahat Field: Management Programme: Management of International Business Degree Awarded and Date: Master - March 2005 Logistics, Outsourcing, Thrid Party Logistics ABSTRACT A RESEARCH ABOUT EVALUATION PHASES OF LOGISTIC IMPLEMENTATIONS AND ITS EFFECTS ON ORGANIZATION STRUCTURES In this research logistics and its evolution in the past 50 years has been discussed. The reflection of evolution phases to the firms in our country has been analyzed. The prevalence of the third party logistics which is an outsourcing type of logistic implementations has been determined. The relationships between the types of outsource usage and the structure of the organisation has been researched. A survey has been conducted to find out the effects of being a company with foreign capital as these logistic implementations in the other countries are wide spreading. As a conclusion the positive effects of the statistically meaningful firm's organisational structure has been found on third party logistics. Also statistically, there is no relationship found between being a foreign invested company and outsource usage types and prevalence.
Keywords: Kargo hizmetleri; Lojistik; Taşımacılık (Yüzey taşımacılığı)