Dinamik Servisli Kuyruk Sisteminin Sabit Servisli Kuyruk Sistemi ile Karşılaştırılması ve İGDAŞ Bakırköy Veznelerine Simülasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Özet:Bu çalışmada dinamik servisli bir kuyruk modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Böyle bir modeldeki temel amaç müşteri geliş ve değişim bilgilerine göre servis veya servislerin sisteme dahil edilmesi veya çıkartılması veya diğer bir ifadeyle periyodik yoğunluk ve boşluğun çözüme kavuşturulmasıdır. Dinamik servis modelleri tek kuyruklu ve çok servisli sistemler için geliştirilmiş bir yöntemdir. Dinamik servis modelleri algoritması gereken sayıdaki servis sayısını sisteme dahil etmeyi hedeflemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta bekleyen maksimum müşteri sayısının önsel tahminlerinin olmadığı durumlarda çalışmasıdır. Şayet gelen müşteri sayısında marjinal bir artış söz konusu olursa model sisteme sistemin izin verdiği miktarda servisi dahil etmeyi planlamaktadır. Aynı şekilde bunun aksi durumuda geçerli olmaktadır.

Abstract: In this paper, we propose dynamic-server queuing model that increases system efficiency and customer satisfaction compared with practice. It fits multi server systems sharing a common queue, typical in banks and airlines check-in among others. The purpose of such model is to signal a manager on duty periodically with a message to add or dismiss a server or servers based on customer arrival and departure information. Its objective is to control maximum queue length and minimize the number of servers on by periodically adjusting that number. He proposed dynamic-server model is used to develop a simulation algorithm. It helps evaluate the model characteristics and compare them with those of standard models.
Comparison of the Dynamic and Fixed Server Queing Systems and Simulation on İGDAŞ Bakırköy Cashiers