Uzak Doğu medyasında Türkiye ; Güney Kore ve Japonya örnekleri - Külahlı, Gülçin (My University, 2024)
Ülkelerarası ilişkilerde coğrafi ve tarihi yakınlık her zaman etkili olmuştur. Bunun yanı sıra kilometrelerce ötedeki ülkelerle olan kültürel yakınlıklar da iki devlet ve bu devletlerin milletleri arasındaki bağın kopmasını engellemektedir. Türkiye için Uzak Doğu ülkeleri arasındaki ilişkinin her zaman aktif olmasının nedenlerinden biri de bu kültürel bağın çok güçlü olasıdır. Uzak Doğu ülkeleri aslına bakıldığında birçok yönden ülkemiz ile benzerlikler taşırken, bir taraftan da oldukça farklı yanlara sahiptirler. Türkiye’nin Uzak Doğu ülkeleri ile her zaman ilişkileri olmuştur. Tarihi çok eski dönemlere dayanan bu yakınlık günümüzde de kendisini göstermektedir. Özellikle ekonomi ve turizm alanında her yıl farklı ortaklık ve girişimler de bulunulmaktadır. Geçmişe baktığımızda Abdülhamit Döneminde yaşanan Ertuğrul Fırkateyni Faciası aslında bir ulus ile büyük bir dostluğun başlamasını sağlamıştır. Bu denizaltı kazası sonrası iki devlet ilişkileri farklı bir şekilde hızlıca ilerlemiştir. Japon imparatoru ile Osmanlı padişahı Abdülhamit arasında yaşananlar tarihi bir dostluk kazandırmıştır. Uzak Doğu’nun bir diğer ülkesi Güney Kore ile dostluk bağımız da büyük acılara sebep olan Kore Savaşı ile başlamıştır. Gelişen teknoloji ve altyapı ile iletişimdeki köklü değişimlerde bu ülkelerle olan yakınlığı olumlu yönde arttırmaktadır. Medya sektöründe yaşanan hızlı ilerlemeler de uluslararası ilişkilerin gelişmesini sağlamaktadır. Medya; uluslararası ilişkiler kurmak için her zaman güçlü bir araç olmuştur. Sağlam kurulan bir iletişim ağı aynı zamanda ülkelerarası kurulacak ilişkilerinde temelini oluşturmaktadır. Günümüz dünyasında mesafelerin önemi azaldıkça artan iletişim araçlarının etkisi her alanda kendisini göstermektedir. Artık diplomatik ilişkilerin zemininde de iletişim kanalları yer almaktadır. Hem maliyet hem de her an aktif olabilmek gibi birçok avantaj sağlayan iletişim araçları ülkelerin işlerini de kolaylaştırmaktadır. Bu tez kapsamında Japonya ve Güney Kore medyalarında ülkemiz hakkındaki haberler incelenmektedir. Haberlerin konusu, konu başlıkları ve haberlerin içerikleri hakkında bilgi verilmektedir. Uzak Doğu özelinde Güney Kore ve Japonya’nın gözünden Türkiye haberleri ele alınmaktadır.

In international relations, geographical and historical proximity has always been effective. On the other hand, cultural affinities with countries many kilometers away also prevent the bond between two states and their nations from breaking. For Turkey, one of the reasons why the relationship between the Far Eastern countries has always been active is that this cultural bond is very strong. Although the Far Eastern countries have similarities with our country in many ways, they also have quite different aspects. Turkey has always had close relations with Far Eastern countries. History dating back to ancient times, this closeness also shows itself today. Especially in the field of trade and tourism, there are different partnerships and initiatives every year. In the past, the Ertuğrul Frigate Disaster, which took place during the reign of Abdülhamit II, actually led to the beginning of a great friendship with a nation. Following this submarine accident, the relations between the two states progressed rapidly in a different way. The events between the Japanese emperor and the Ottoman Sultan Abdülhamit II led to a historical friendship. With another Far East country, South Korea, it is possible to say that we have a bond of brotherhood. In the Korean War, the soldiers of our country went to the region and fought on the side of South Korea, which led to the establishment of a strong bond. The developing technology and infrastructure, as well as the radical changes in communication, positively increase the closeness with these countries. Media has always been a powerful tool for building international relations. At the same time, a wellestablished communication network also forms the basis of the relations to be established between countries. Today, communication channels are also on the ground of diplomatic relations. The communication tools, which provide many advantages such as both cost and being active at any time, also facilitate the work of countries. In particular, countries communicate with each other in line with the news of various media organs. This thesis analyzes the news about our country in the media of Japan and South Korea in the Far East. The subjects of the news, the topics of the news and the content of the news are given. The news about Turkey from the perspective of South Korea and Japan are analyzed.
Turkey in Far Eastern media ; examples from South Korea and Japan
Keywords: Gazetecilik; Güney Kore; Haber; Japan; Japonya; Journalism; Medya Media; News; South Korea; Turkey; Uzak Doğu