Vojta terapinin etkinliği - Erkanat, İmran (My University, 2001)
Çalışmamızı serebral palsili (SP) çocukların rehabilitasyonunda Vojta Metodunun etkinliğini araştırmak için yaptık. 0-5 yaş arası SP'li 30 çocuk dahil ettik. Tedavi grubunu 15 SP'li çocuk, diğer 15 çocuk ise kontrol grubunu oluşturdu. Tedavi grubundaki çocuklar düzenli olarak 6 ay boyunca haftada bir gün hastaneye geldiler ve fizyoterapist tarafından Vojta ile program verildi. Kontrol grubundaki çocuklar 6 ay boyunca ayda bir kere hastaneye geldiler ve Vojta Metodu ailelere öğretildi. Tedavi ve kontrol grubunun her ikisini de tedavi öncesinde ve sonrasında Kaba Motor Değerlendirme Ölçütü (KMDÖ ), Pediatrik Bağımsızlık Ölçütü (WeeFİM), Uyarılabilen Durum Refleksleri (UDR) ile değerlendirdik. Tedavi ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulamadık, fakat her iki grubunda tedaviyle ilerleme kaydettiklerini gördük. Vojta Metodu ile tedavi sonunda patolojik reaksiyonların azaldığını, kaba motor fonksiyon becerilerinin istatistiksel olarak gelişme sağladığını gördük. Çocukların mesane ve barsak eğitimlerinde, anlama becerilerinde artış olduğunu gözlemledik. Hemiplejik ve diparetik vakalarda fonksiyonel bağımsızlığın daha fazla arttığını gördük. Sonuç olarak SP'li çocuklarda (0-5 yaş arası ) Vojta Metodunun rehabilitasyon olarak oldukça etkin olduğu kanısına vardık.

In our study, we investigated the efficacy ofVojta Method in the rehabilitation of children with cerebral palsy (CP ). We included 30 children with CP aged between 0-5 years. The treatment group included 14 childre with CP and the other 15 were in the control group. The children in the treatment group regularly came to hospital one day in every wek for 6 months and were given the Vojta Metod's programs by the therapist. The children in the control group came one day in each month for 6 months and the programs of Vojta Method were instructed to the family. Both the treatment and the control groups were evaluated before and after the treatment with Gross Motor Function Measure (GMFM), Pediatric Functional Independency Criteria (WeeFİM) and Stimulating Position Reflexes. No significant difference was found between the treatment and the comtrol groups, but we saw that both groups had made remarkable progress with therapy. We recognized that after 6 months of therapy with Vojta Method, pathological reactions decreased, and gross motor function skills showed progress. We observed an increase in both bladder and bowel education, and also in the comprehension level of children. We saw that the increase in functional independence was better in hemiparetic and diparetic cases. As a result, we concluded that the Vojta Method is efficient in the children with CP (age: 0-5 ) as a rehabilitation programme.
Keywords: Fizik Tedavi