Farklı yöntemlerle modifiye edilmiş palmiye esaslı dokuma yapılar ile oluşturulan kompozit yapıların mekaniksel özelliklerinin incelenmesi - Evren, Oya Burçak (My University, 2013)
Bu çalışmada, palmiye esaslı rafya liflerinden dokunmuş kumaşlara mikrodalga ve konvansiyonel yöntem ile yüzey modifikasyon işlemleri uygulanmıştır. Modifikasyon işlemlerinde ayrıca asetik asit, formik asit, maleik anhidrit kimyasalları kullanılmıştır. Bu uygulamalar sonucunda palmiye esaslı rafya kumaş takviyeli kompozitler oluşturularak mekanik özellikleri test edilmiş ve morfolojik analizleri yapılmıştır. Bu testler ve analizler sonucunda en iyi yüzey modifikasyon sonuçlarının %40’lık asetik asit mikrodalga yönteminde elde edildiği tespit edilmiştir. Bu çalışmanın 1. Bölümünde; selülozik lifler, palmiyeler ve kompozit malzemeler hakkında verilmiş ve literatür araştırmaları sunulmuştur. 2. Bölümde; materyaller ve yöntemler anlatılmış, yapılan test ve analizler hakkında detaylı bilgi sunulmuştur. 3. Bölümde; yapılan testlerin ve analizlerin sonuçları kumaş ve kompozit malzeme için ayrı ayrı verilmiştir. 4. ve 5. Bölümde; Test ve analiz sonuçları değerlendirilmiş ve bu çalışma ile ilgili öneriler sunulmuştur.

In this study, microwave and conventional method of surface modification processes have been implemented to the woven fabrics of palm-based raffia fibres. The chemicals such as acetic acid, formic acid and maleic anhydride are also used in this modification processes. As a result of this, the palm-based raffia fabric reinforced composites formed, the mechanical properties have been tested and morphological analysis have been carriedout. As a result of these tests and analysis, the best surface modification results have been determined in the microwave method with 40% acetic acid. In the firstpart of this study, the general information about cellulosic fibres, palm trees and composite materials is mentioned and literature researches is presented. In secondpart; the materials and methods are described, the detailed information have been presented about the tests and the analysis performed. In third, the results of test and analysis have been seperately provided both for fabrics and composite materials. In 4. and 5. parts, the test and analysis results have been evaluated and the recommendations are presented.
Keywords: Tekstil; Tekstil Araştırması; Tekstil Kimyası; Tekstil Lifleri