Çalışanların minnettarlık algısı ile psikolojik sermaye algısı arasındaki ilişki üzerine görgül bir araştırma - Özsoylar, Özlem (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı çalışanların minnettarlık algıları ile psikolojik sermaye algıları arasında bir ilişki olup olmadığını ve minnettarlığı yazılı olarak 21 gün boyunca ifade etmenin çalışanın minnettarlık ve psikolojik sermaye algısını değiştirip değiştirmediğini incelemektir. Üç aşamadan oluşan bu çalışmada, ilk aşamada 115 çalışana çevrim içi psikolojik sermaye ve minnettarlık ölçeği uygulanmış, ardından ikinci aşamada gönüllü olarak çalışmaya devam eden deneklerden 21 gün boyunca kendilerine gönderilen linke tıklayarak o gün için minnettar oldukları üç maddeyi yazmaları istenmiştir. Son aşamada ise 21 gün listeleme yapan deneklere tekrar psikolojik sermaye ve minnettarlık ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda minnettarlık ile psikolojik sermaye algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve minnettarlığı 21 gün boyunca yazmanın, deneklerin minnettarlık ve psikolojik sermaye algılarını pozitif yönde değiştirdiği tespit edilmiştir.

The aim of this study is to examine whether there is a relationship between employees' perceptions of gratitude and perceptions of psychological capital, and whether expressing gratitude in written form for 21 days changes employee’s perception of gratitude and psychological capital. This study comprises of 3 phases; in the first phase on-line psychological capital and gratitude scale were applied to 115 employees, and then in the second phase, the volunteers were asked to write three items they were grateful for that day by clicking on the link sent to them for 21 days. In the last stage, psychological capital and gratitude scales were applied again to the subjects who list their gratitudes for 21 days. As a result of the study, it has been found out that there is a significant relationship between employees’ perceptions of gratitude and psychological capital, and writing gratitude for 21 days changes the subjects' perceptions of gratitude and psychological capital positively.
Keywords: İyimserlik; Minnettarlık; Optimism; Psikolojik Dayanıklılık Gratitude; Psikolojik Sermaye; Psychological Capital; Psychological Resilience; Şükran; Şükür