“Tüketim toplumu, Hedonizm ve araç olarak yazılı basın” - Ekin, Volkan (My University, 2010)
ketim, Tüketim Kültürü, Tüketim Toplumu, Hedonizm, Türk Basın Tarihi, 24 Ocak 1980 Kararları. ÖZET “TÜKETİM TOPLUMU, HEDONİZM ve ARAÇ OLARAK YAZILI BASIN” Türkiye'de 1960’lı 70’li ve 80’li yıllarda yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal problemlerin ardından gelen askeri müdahaleler sonrasında basın, kendine yeni çıkış yolları aramak zorunda kalmıştır. Bu arayışın temel nedeni de her darbe sonrası basına getirilen sınırlamalardır. Özellikle, 1980'lerin ikinci yarısından sonra büyük sermayelerin de basına girmesi, bu arayış sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Türk basınında aile şirketleri zamanla yerlerini medya kartellerine bırakmıştır. 24 Ocak 1980 kararları Türk toplumunun yakın geçmişinde oldukça önemli bir kırılma noktasıdır. 12 Eylül 1980 Askeri darbesi öncesinde hazırlanan, ancak darbe sonrası kendine uygun bir zemin bulabilen bu kararlar, Turgut Özal tarafından uygulamaya başlanmıştır. Serbest piyasa ekonomisine geçişi temsil eden bu kararlar, zaman içinde Türkiye’nin tüketim toplumuna dönüşümünde de başrolü oynayan gelişimlerde anahtar görevi üstlenmiştir. Basın; Türkiye’de tüketim toplumunun yaratılmasında önemli bir rol oynamıştır. Haberlerin veriliş biçimleri ve kullanılan görseller, yayınlanan reklamlar ve konu başlıkları ile halka adeta rehberlik etmiştir ve halen de bu görevini yürütmektedir. Geçmişte tasarruf anlayışına sahip olan Türk toplumunun tüketim toplumuna dönüşümünde rol oynayan basın, aynı zamanda hedonizm olgusunu da biçimsel ve içeriksel olarak yoğun bir biçimde kullanmıştır. Bu doktora çalışmasında 24 Ocak 1980 tarihi başlangıç noktası alınarak, Hürriyet gazetesinin biçim ve içerik analizi yapılmıştır. Consumption, Consumer Culture, Consumption Society, Hedonism, Turkish Press History, January 24, 1980 decisions.

“CONSUMPTION SOCIETY, HEDONISM and by means of PRESS” In the 1960s, 70s and 80s who lives in Turkey, the political, economic and social problems that came after the pres after the military intervention, a new way to search for self was forced. This is the main reason for looking to the press after each blow brought limit. In particular, after the second half of the 1980s of big capital into the press has played an important role in the process of this quest. Family companies in the Turkish press time, their place has been released to the media cartel. Of the Turkish society, January 24, 1980 decision in the fairly recent past is an important break point. Prepared prior to the September 12, 1980 military coup after coup, but may find himself a suitable ground for this decision is being implemented by Turgut Ozal. Represents the transition to a market economy in Turkey’s consumer society, this decision time to play the leading role in transforming the role was key in the development. Press in Turkey has played an important role in the creation of consumer society.News and they are using are served images, published ads and topics with the public and currently has nearly guidance conducts this task. In the past, have understanding of saving to the consumer society of the Turkish society at the same time the pres plays a role in the transformation of hedonism in the form and content is used. January 24, 1980, this doctoral studies are a starting point, the Hurriyet newspaper format and content analysis was conducted.
Keywords: Basın; Hedonizm; Tüketim Kültürü; Türkiye_Basın