Sınıf I çapraşıklıklarda damon II braketlerinin klinik etkinliğinin incelenmesi - Beceti, Musa (My University, 2008)
1990’lı yıllardan beri ortodonti kliniğinde kullanılmaya başlanan kilitli (self-ligation) braketler klinisyenlere konvensiyonel braketlere göre bir çok avantaj sağlamaktadır. Kilitli braketler, aktif ve pasif olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Pasif braketler, ark telini kavramak için hareketli komponent içerirler. Dişin hareketinin kontrolünü, braketin slotu ile ark teli arasındaki uyumu belirler. Aktif braketler, ark telini kavramak için esnek bir komponent içerirler. Ark telini braket slotunda sınırlayarak, enerji depolayabilir ve elastik defleksiyonla bu enerjiyi dağıtabilirler. Damon tarafından tanıtılan kilitli braket sisteminin felsefesine göre ortodontik tedavinin her aşamasında dişleri biyolojik olarak uyaran hafif kuvvetler ve özel elastik ark telleri kullanarak çok çapraşık arklarda bile dişlerin seviyelenmesini, posteriora doğru arkların genişlemesini ve molarların distalizasyonunu sağlamak mümkündür. Çalışmada, Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti tedavi için başvurmuş iskeletsel Sınıf I, ancak dişsel Sınıf I veya hafif Sınıf II maloklüzyona sahip, çekimsiz tedaviye uygun hastalara, 10’ar adet Ormco firmasından sağladığımız pasif sınıfından 0.022 slot genişliğinde Damon II braketleri uygulandı. Karşılaştırma grubu olarak, M.Ü. Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti nden 0.018 slot genişliğinde standart edgewise twin braketleri ile tedavi edilmiş, iskeletsel Sınıf I, ancak dental olarak Sınıf I veya hafif Sınıf II maloklüzyona sahip, çekimsiz tedaviye uygun 10 adet hasta seçildi. Çalışmamızın amacı, Sınıf I çapraşıklık olgularının tedavisinde kullandığımız Damon II braketlerinin tedavi başarısını ortaya koymak, ayrıca her iki gruptan alınan tedavi öncesi ve sonrası model ark ölçümlerini ve sefalometrik film analizlerini karşılaştırarak, klinik açıdan etkilerini, birbirine göre avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirmektir. Damon braketleri, damon sistemi, konvansiyonel sistem, Sınıf I çapraşıklık.

CLINICAL EVALUATION OF DAMON II BRACES IN CLASS I CROWDING CASES Self-ligation systems which have many advantages over conventional brace systems have been used in orthodontic practice since 1990. Self-ligated braces comprise two subgroups; active and passive braces. The passive braces have sliding component which grasp an arch wire. The accordance between slot of a brace and wire defines the control of tooth movement. The active braces have a flexible component to hold an arch wire. These braces constrain the movement of a wire in slot of the brace which provides deposition of energy. The active braces can deliver this type of energy by elastic deflection. According to the philosophy established by Damon, it is possible to align teeth in extremely crowded arches, expansion of arches in posterior quadrants and distalization of molars by using biological very light stimulating forces and special elastics arch wires. In our study we used 10 patients with skeletally / dental class I or slight Class II malocclusion, who applied to Marmara University Department of Orthodontics. All patients were suitable for non-extraction treatment. Passive Damon II braces with 0.022 slot (Ormco) were used for self-ligation group. As a control group, 10 patients with skeletally / dental class I or slight Class II malocclusion were chosen randomly from the archive of Orthodontic Department and were treated with 0.018 slot with standard Edgewise twin braces system. The aim of our study was to evaluate clinical efficiency, advantages / disadvantages and clinical successes of the Damon II braces in Class I dental crowding cases and compare it to the cases treated by the conventional systems by evaluating analyzes performed by model arches measurements and cephalometric radiographs at the beginning and at the end of orthodontic treatment. Key words: Damon braces, Damon systems, conventional system, Class I dental crowding.
Keywords: Ortodonti