Türk vergi mevzuatı ve Türkiye muhasebe standartlarına göre hasılatın tespit edilmesi ve muhasebeleştirilmesi - Malkoç, Cihan (My University, 2013)
TÜRK VERGİ MEVZUATI VE TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE HASILATIN TESPİT EDİLMESİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Cihan MALKOÇ Ülkemiz sermaye piyasalarının, uluslararası piyasalarla entegrasyonu kapsamında uluslararası muhasebe standartları ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır. Diğer muhasebe standartları ile vergi mevzuatımız arasında farklılıklar bulunduğu gibi, TMS 18 Hasılat standardına göre hasılatın tespit edilmesi ve muhasebeleştirilmesi açısından da çeşitli farklar bulunmaktadır. Bu tezin amacı, bu fakların ortaya konularak, hasılatın nasıl muhasebeleştirileceğinin ortaya konulmasıdır. Hasılatın tespit edilmesi hususu, vergi mevzuatı açısından genel kanundan özel kanuna doğru ve bütünlüğü bozmadığı sürece ilgili kanunlardaki madde sıra numaraları dikkate alınarak; muhasebe standartları açısından ise TMS 18 Hasılat standardı temelinde açıklanmıştır. Bu açıklamalar ışığında, tekdüzen muhasebe sistemini de göz önünde bulundurarak, hasılatın muhasebeleştirilmesine ilişkin örnek uygulamalarla çalışma sonuçlandırılmıştır. Türkiye’de uzun yıllar vergi kanunları hükümlerinin etkisi ile şekillenmiş muhasebe uygulamalarının varlığı, muhasebenin sadece vergi için bir araç olduğu anlayışını ortaya çıkarmıştır. Oysa muhasebe, vergi için bir araç olmakla birlikte; muhasebenin tek fonksiyonu, vergi matrahlarının hesaplamasını sağlamak değildir. Muhasebe standartlarının uygulanmaya başlanması ile birlikte işletmelerin gerçek durumunu yansıtan mali tabloların oluşturulacağı yeni bir muhasebe anlayışına geçilecektir. DETERMINATION AND ACCOUNTING TREATMENT OF REVENUE ACCORDING TO TURKISH TAX LEGISLATION AND TURKISH ACCOUNTING STANDARDS Cihan MALKOÇ With the effect of the development of our country’s capital markets, international accounting standards started to be implemented in our country. There are several differences between Turkish tax legislation and international accounting standards. The aim of this thesis is revealing the differences between IAS 18 and tax legislation. Determination of revenue issue is explained in terms of tax legislation general law towards private law, in terms of international accounting standards on the basis of IAS 18. In light of the explanations, this thesis is concluded sample applications of accounting treatment of revenue in Turkish Uniform Account System For many years, accunting has been used only calculation of the tax in Turkey. With the use of accounting standards that true state of the financial statements of enterprises, will be create a new understanding of accounting.
Keywords: Muhasebe; Vergilendirme