AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN DÜŞÜNME STİLLERİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
İnsanın öğrenmesi üzerinde etkisi olan bireysel farklılıklar içinde düşünme stilleri de yeralmaktadır. Öğrenenlerin düşünme stilleri çoğunlukla örgün eğitim sisteminde yer alanlar üzerindeçalışılmıştır. Bu çalışmada açık lise öğrenenlerinin düşünme stilleri ortaya konmuş ve bu stiller yaşile cinsiyet değişkenine göre ele alınmıştır. Araştırma, tarama modeline uygun ve betimsel niteliktebir araştırmadır. Çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında İstanbul’da Tuzla Halk EğitimMerkezine Açık Öğretim Lisesine kayıt olan ve kayıt yenileme işlemleri için başvuran 70 katılımcıoluşturmaktadır. Çalışmada, veri toplamak amacıyla Stenberg ve Wagner tarafından geliştirilen veBuluş (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan “Düşünme Stili Ölçeği” kullanılmıştır. Analizlersonucunda öğrenenlerin düşünme stilleri belirlenmiştir. Çalışma bulguları açık öğretim lisesiöğrencilerinin en fazla sırasıyla liberal, muhafazakâr ve hiyerarşik stilleri kullandıklarınıgöstermektedir. Sonuç olarak, açık öğretim lisesi öğrencilerinin eğitimden daha fazla yararlanması“bağımsız öğrenme” becerilerini kazanmalarıyla ilintili düşünülmektedir. Bağımsız öğrenmebecerisini destekleyecek uygun düşünme stillerinin öğrencilere verilmesi önerilmektedir.

Thinking styles are also included in individual differences that are influential on human learning. Learners' thinking styles have often been studied on those involved in the formal education system. This research attempted to identify the present situation regarding the styles of ongoing learners. For this reason this is a descriptive research, appropriate to survey model. The study group consists of 70 participants who were enrolled in the Open Education High School in Tuzla Public Education Center in Istanbul in the academic year of 2016-2017 and applied for registration renewal procedures. Participants were determined according to voluntariness principle. Thinking Styles Inventory developed by R. J Sternberg and R. K Wagner’s was used to collect our data. The scale consists of 5 factors (functions, forms, level, scopes, leanings) and 13 subscales. The scale was adapted to Turkish for the first time by Bulus (2006) and the item numbers has been reduced to 65 compared to the original. According to the findings obtained in our research, the students in Open High School have the highest average score in "Liberal" thinking style while having the lowest scores in the "Legislative" thinking style. However, we found out that women use the legislative style more than men. Legislative style represents innovative, creative and idea-producing features.
AN INVESTIGATION OF OPEN HIGH SCHOOL STUDENTS’ THINKING STYLES
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel