Leagile methodology based intelligent quality management for the shipbuilding industry - Devre, Kübra Eylül (My University, 2025)
Tez, Yalın ve Çevik metodolojilerin entegrasyonu ve akıllı sistemlerin kullanımı yoluyla kaliteyi artırmayı, süreçleri daha verimli ve esnek hale getirmeyi ve gemi inşa endüstrisi için yenilikçi çözümler sunmayı amaçlamaktadır. Yalın, Çevik ve Yalın-Çevik metodolojilerin yanı sıra Akıllı Kalite Yönetimi araçlarının gemi inşa süreçlerine uyarlanması ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Bu bağlamda, gemi inşa projeleri için mevcut sistemlerden farklı üç öneri sunulmuştur: Spotify modeline dayalı bir organizasyon yapısı, çapraz fonksiyonel bir akış şeması yapısı ve yapay zeka destekli bir denetim sistemi. Ayrıca Akıllı Kalite Yönetimi araçlarından biri olan Robotik Süreç Otomasyonunun (RPA) gemi inşa süreçlerindeki uygulaması gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama sonucunda süreç verimliliğinde, kalite kontrol etkinliğinde ve zaman tasarrufunda önemli gelişmeler sağlanmıştır.

The thesis aims to improve quality, make processes more efficient and flexible, and provide innovative solutions for the shipbuilding industry through the integration of Lean and Agile methodologies and the use of intelligent systems. The adaptation of Lean, Agile and Lean-Agile methodologies as well as Intelligent Quality Management tools to shipbuilding processes are discussed in detail. In this context, three proposals for shipbuilding projects that differ from existing systems are presented: An organizational structure based on the Spotify model, a cross-functional flowchart structure and an AI-enabled inspection system. In addition, the application of Robotic Process Automation (RPA), one of the Intelligent Quality Management tools, in shipbuilding processes is realized. As a result of this application, significant improvements in process efficiency, quality control effectiveness and time savings have been achieved.
Keywords: Agile Methodology; Agile Organization Structure; Akıllı Kalite Yönetimi; Çevik Metodoloji; Çevik Organizasyon Yapısı; Gemi İnşa Endüstrisi; Gemi yapım endüstrisi; Intelligent Quality Management; Lean Methodology; Lean-Agile (Leagile) Methodology; Robotic Process Automation (RPA); Robotik Süreç Otomasyonu; Shipbuilding industry; Turkey; Türkiye; Yalın Metodoloji; Yalın-Çevik Metodoloji