Kadrolu ve kadrosuz ilköğretim öğretmenlerinin birbirleri ve meslekleri hakkındaki görüşleri (İstanbul-Sultanbeyli Örneği) - Özer, Ebru (My University, 2008)
KADROLU VE KADROSUZ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN BİRBİRLERİ VE MESLEKLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ (İstanbul-Sultanbeyli Örneği) Bir eğitim sisteminin başarıya ulaşması iyi yetişmiş, nitelikli öğretmenlere bağlıdır. 1848 yılında İstanbul’da ilk Darulmuallimin’in açılması, öğretmen yetiştirme konusunun kilometre taşı sayılmaktadır. Günümüzde öğretmenlerin üniversitelerin eğitim fakültelerinde yetiştirilmesine devam edilmektedir. Geçmişten bugüne yapılan öğretmen alımlarında, öğretmen ihtiyacı nedeniyle nitelik yerine niceliğe öncelik verilmiştir. Başka alanlardan mezunların öğretmen yapılması, öğretmenlik mesleğinde kalite sorununun her dönem gündemde kalmasına sebep olmuştur. Diğer yandan, öğretmen açığı olmadığı gerekçesi ile kadrolu öğretmen alınmazken yeni mezunlar, ‘sözleşmeli öğretmen’ adı altında, hakları kadrolu öğretmenlere göre kısıtlı ve iş güvencesi olmayan bir statüyle çalıştırılmaktadır. Öğretmenlik mezunu olmasa dahi, ‘vekil’ ve ‘ücretli’ denilen öğretmenlerle açığın kapatılmaya çalışılması ise öğretmenlik mesleğine, öğretmenlere, eğitim sistemine ve öğrencilere büyük zarar vermektedir. Kadrolu ve kadrosuz ilköğretim öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşlerini ve ‘kadrosuz öğretmenlik’ hakkındaki görüşlerini tespit etmek; kadrosuz öğretmenlik meselesinin, öğretmenler arasındaki ilişki ile meslek üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla İstanbul’un Sultanbeyli ilçesindeki 512 öğretmene uygulanan 48 maddelik anketin sonuçlarına göre, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun öğretmenlik mesleğine yönelik görüşleri olumluyken, kadrosuz öğretmenliğe ilişkin görüşleri olumsuzdur. Bu sonuçlara göre; farklı türlerde öğretmen istihdamı uygulamasına son verilerek, aynı işe eşit hak ve statü sağlanmalıdır. Ayrıca, öğretmen açığının gerekçi bir biçimde tespit edilerek öğretmen yetiştirilmelidir. Böylece, hem eğitim fakültelerinin işsiz öğretmen yetiştirmesi, hem de farklı alanlardan mezunların geçici olarak öğretmenlik yapması önlenecek; eğitimin kalitesi ve öğretmenlik mesleğinin itibarı yükselecektir.

THE OPINIONS OF PRIMARY SCHOOL PERMANENT AND TEMPORARY STAFF TEACHERS ON THE OTHER GROUP AND ON THEIR PROFESSION The success of the educational system largely depends on well educated, qualified teachers. The opening of Darulmuallim is considered to be the milestone for teacher training. Today, teachers continue to be trained at universities. However, about the matter of teacher employment, quantity has surpassed quality because of the need for teachers. On the other hand, many graduates that has been trained to be teachers still remain unemployed. Although, no permanent teachers are employed with the explanation that there is no vacant positions, some new graduates are employed in a status with some limitations and no working guarantee compared to the status of permanent teachers. Even though not graduates of educational training, teachers titled ‘agent’ and ‘salaried’ are employed to fill the gap and this situation gives a great detriment to teaching proficiency, to teachers, to the educational system and also to students. According to the results of the questionnaire received from 512 primary school teachers from Sultanbeyli in Istanbul, while the great majority of teachers are against the practice of teaching in a temporary staff, they have positive opinions on the profession of teaching. By putting an end to the employment in various types, the same type of work should be given the same rights and status. In addition, the open positions for teachers should be determined in a realistic way and the staff capacity should be expanded. In this way, both the training of employed teachers at educational faculties and the teaching of graduates from outside branches will be stopped and the quality of education at schools and the credit of the profession of teaching will be arisen.
Keywords: İlköğretim_Öğrenim ve Öğretim; Mesleki Eğitim_Öğretmenler; Öğrenim ve Öğretim