Çeşitli tuz kaynaklarından ayrılmış ve tanımlanmış aşırı halofil suşların proteaz aktivitelerinin belirlenmesi ve elektrikn akımı ile kontrolü - Özdoğru, Zekiye Bilge (My University, 2007)
ÇEŞİTLİ TUZ KAYNAKLARINDAN AYRILMIŞ VE TANIMLANMIŞ AŞIRI HALOFİL SUŞLARIN PROTEAZ AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ VE ELEKTRİK AKIMI İLE KONTROLÜ Tuzda bulunan aşırı halofil arkebakteriler tarafından üretilen proteolitik enzimler tuzlanmış derilerde ciddi hasarlara yol açıp büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmada, Tuz Gölü’nden (7), Tuz Gölü’nün tuzlaları olan Kaldırım Tuzlası’ndan (7), Kayacık Tuzlası’ndan (4) ve Tuzköy Tuz Madeni’nden (6) izole edilmiş olan 24 aşırı halofil arkebakteri suşunun proteaz aktiviteleri saptanmıştır. Tuz Gölü, Kaldırım Tuzlası, Kayacık Tuzlası ve Tuzköy Tuz Madeni suşlarının proteaz aktiviteleri sırasıyla 80.0-83.3, 81.1-83.8, 83.3-83.4, 82.0-83.4 Ünite olarak bulunmuştur. Salamura sıvılarında tuzda bulanan proteolitik arkebakterilerin derilere vereceği zararı önlemek için 0.5 A doğru elektrik akımının aşırı halofil arkebakteriler üzerine antibakteriyel etkisi bu çalışmada 20 dakika süre ile incelenmiştir. Tuz Gölü ve Tuzköy Tuz Madeni’nin proteolitik suşları sıvı jelatin besiyerinde 0.5 A doğru elektrik akım ile 15 dakikada ölürken Kaldırım ve Kayacık Tuzlaları’nın proteolitik suşlarını öldürmek için 10 dakika yeterli olmuştur. Ayrıca test suşlarının proteaz aktiviteleri üzerine 0.5 A doğru elektrik akımının etkisi 20 dakika süre ile incelenmiştir. 0.5 A doğru elektrik akımının test suşlarının proteaz aktivitelerinde çok az bir düşüşe neden olduğu bulunmuştur. Bundan dolayı, deri endüstrisinde kullanılan tuzlu su çözeltilerindeki proteaz üreten suşların, tuzlu su çözeltilerine proteaz enzimlerini salgılamadan önce doğru elektik akım ile öldürülmeleri gereklidir.

DETERMINATION OF PROTEASE ACTIVITIES OF ISOLATED AND IDENTIFIED EXTREMELY HALOPHILIC STRAINS FROM VARIOUS SALT SOURCES AND THEIR CONTROL WITH ELECTRIC CURRENT Proteolytic enzymes which are produced by extremely halophilic archaea in salt may cause serious damages on salted hides and may result in significant economic losses in leather industry. Hence, protease activities of 24 proteases producing extremely halophilic archaeal strains isolated from Tuz Lake (7), Kaldırım (7) and Kayacık (4) salterns of Tuz Lake and Tuzköy Salt Mine (6) were determined in this study. The protease activities of Tuz Lake, Kaldırım Saltern, Kayacık Saltern and Tuzköy Salt Mine strains were found as 80.0-83.3, 81.1-83.8, 83.3-83.4, 82.0-83.4 Units, respectively. In this study, antibacterial effect of 0.5 A direct electric current on extremely halophilic archaea was examined for 20 min to prevent proteolytic halobacterial damage, originating from salt used in brine solution on hides. Although proteolytic strains of Tuz Lake and Tuzköy Salt Mine in the liquid gelatin media were killed by 0.5 A direct electric current within 15 min, 10 min direct electric current treatment were enough to kill all proteolytic strains of Kaldırım and Kayacık Salterns. Also, the effect of 0.5A direct electric current on protease activities of the test strains was examined during 20 min treatment. It was found that 0.5A direct electric current caused a slight decrease on protease activities of the test strains. Therefore, it is necessary to kill protease producing strains in brine solution which is used in hide industry with direct electric current before the excretion of their accumulated proteases into the brine solution.
Keywords: Biyokimya; Kimya