İki farklı tam porselen sistemi ile hazırlanan zirkonyum kronların iki farklı yapıştırma ajanı ile simantasyonu sonrasında marjinal sızıntı ve marjinal adaptasyonun in vitro olarak değerlendirilmesi - Şener, Işıl Damla (My University, 2008)
Bu çalışmanın amacı CERCON ve DC-Zirkon sistemleri ile hazırlanan zirkonyum kronların, Panavia F 2.0 rezin siman ve Vivaglass CEM PL cam iyonomer siman ile simantasyonu sonrasında marjinal sızıntı ve marjinal adaptasyonlarının in vitro olarak değerlendirilmesidir. Çalışmada, 40 adet çekilmiş üst birinci premolar dişin preparasyonları tamamlandı ve ölçüleri iki aşamalı “putty-wash” tekniği ile alındı. CERCON kronlar için güdük modeller üzerinde mum modelajlar hazırlandı, mum modelajlar sistemin optik okuyucusu tarafından okundu ve restorasyonların alt yapıları elde edildi. DC-Zirkon kronlar için güdük modeller, DCS sisteminin tarayıcısı PRECISCAN tarafından optik olarak tarandı ve güdüklerden elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarıldı. Veriler, PRECIMILL kazıyıcı ünitede kazınarak zirkon bloklara aktarıldı ve restorasyonların alt yapıları elde edildi. Kırk adet CERCON ve DC-Zirkon zirkonyum kronlar grupları içerisinde rastgele olarak ikiye bölündü ve yarısı cam iyonomer diğer yarısı rezin siman ile dişlere simante edildi. Sonrasında tüm numunelere 5000 kez termal siklus işlemi uygulandı. Numuneler, mikrosızıntı testi için 24 saat %0.5 lik bazik fuksin solüsyonuna batırıldı ve bukkolingual ve meziodistal yönde 3’er parçaya ayrılacak şekilde kesitlendirildi. Kesitler ışık mikroskobunda X 100 büyütmede incelendi. Mikrosızıntı verileri 5 puan skalası ile değerlendirildi. Ölçüm değerlerinin istatistiksel analizi Student t ve Ki-kare testleri ile yapıldı. Ölçümler değerlendirildiğinde, CERCON kronların marjinal aralık ortalaması, DC-Zirkon kronlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Ancak mikrosızıntı dereceleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Cam iyonomer siman ve rezin siman ile simante edilen grupların marjinal aralık ortalaması ve mikrosızıntı dereceleri arasında istatistiksel bir fark bulunmadı (p>0.05). Rezin siman ile simante edilen kronlarda CERCON kronların marjinal aralık ortalaması, DC-Zirkon kronlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek 2 bulundu (p<0.01). Ancak CERCON ile DC-Zirkon kronların mikrosızıntı dereceleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Anahtar Sözcükler: CAD/ CAM, Cercon, Zirkonya, rezin siman, cam iyonomer siman.

MARGİNAL ADAPTATİON AND MİCROLEAKAGE OF TWO DİFFERENT ZİRCONİA BASED CROWNS SYSTEMS LUTED WİTH TWO DİFFERENT CEMENTS The aim of this study is to evaluate the in vitro microleakage and marginal adaptation of CERCON Smart (DeguDent GmbH, Germany) and DC-Zirkon (DCS Dental AG, Allschwil, Switzerland) crowns with two different cements as Panavia F 2.0 resin cement and Vivaglass CEM PL glass ionomer cement. Fourty extracted maxillary premolars were used. The preparation of the teeth was done in a standardized form. 1 mm circumferential “chamfer” finish line and 1,5 mm occlusal reduction were prepared. The total occlusal convergence prepared ideally 6 degrees. After the preparation the impressions were made by the “puttywash” method. For Cercon copings; the wax-ups were prepared for crowns, they scanned by Cercon Brain unit and the copings were grinded. After grinding, sintering process was done. For DC-Zirkon copings; the dies were scanned by PRECISCAN scanner, the datas transfered to the software and PRECIMILL milling unit milled the copings. Fourty CERCON Smart ve DC-Zirkon zirconium crowns were equally divided into 2 groups. 10 of them luted with Panavia F 2.0 resin cement and 10 of them were luted with Vivaglass CEM PL glass ionomer cement. Then they were aged by thermocycling of 5000 times. They were immersed in 0,5 % basic fuchsin dye solution for 24 hours for microleakage test and sectioned buccolingually and mesiodistally three times. Sections were examined under the light microscope at 100 X magnification and microleakage was determined by using a five point scale. Statistical analysis was performed using the Student t test and Ki-kare tests (p< 0.05). 4 Marginal gap values of CERCON Smart crowns were statistically higher than the marginal gap values of DC-Zirkon crowns (p<0.05). But microleakage scores did not showed statistically significant difference between the two groups (p>0.05). Also no statistically significant difference was determined in bothh microleakage scores and marginal gap values between the crowns cemented with glass ionomer cement and resin cement (p>0.05). In the CERCON Smart crowns group, no statistically significant difference was determined in both microleakage scores and marginal gap values between the crowns cemented with glass ionomer cement and resin cement (p>0.05). In the DC-Zirkon crowns group, no statistically significant difference was determined in both microleakage scores and marginal gap values between the crowns cemented with glass ionomer cement and resin cement (p>0.05). In the glass ionomer group, no statistically significant difference was determined in both microleakage scores and marginal gap values between the CERCON Smart and DC-Zirkon crowns cemented with glass ionomer cement (p>0.05). In the resin cement group, marginal gap values of CERCON Smart crowns cemented with resin cement were statistically higher than the marginal gap values of DC-Zirkon crowns cemented with resin cement (p<0.01). But microleakage scores did not showed statistically significant difference between the two groups (p>0.05). CAD/ CAM, Cercon, Zirconia, resin cement, glass ionomer cement.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Protetik Diş Tedavisi