Masaüstü yayıncılığın temel ilkelerinin basılı ürünün kalitesi açısından uygulamalı incelenmesi - Sağlam, Neslihan (My University, 2010)
MASAÜSTÜ YAYINCILIĞIN TEMEL İLKELERİNİN BASILI ÜRÜNÜN KALİTESİ AÇISINDAN UYGULAMALI İNCELENMESİ Son yirmi beş yılda matbaacılık sistemlerinin, baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası işlemlerinde, mekanikten elektroniğe yoğun bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu durum üretimin her aşamasında çalışan teknik elemanların kendilerini yenilemelerini, bu gelişen sistemler konusunda bilgi sahibi olmalarını zorunlu kılmıştır. Ayrıca eğitim kurumlarının da müfredatlarını ve laboratuarlarını bu doğrultuda değiştirmelerini ve iyileştirmelerini gerektirmiştir. Ancak hiç şüphesiz bu konuda bu iyileştirmeleri yapacak ve gereken eğitimleri verecek insanların ve ilgili literatürün eksikliği had safhadadır. Bu nedenle bu konuda yapılacak çalışmalar bu eksikliğin giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır. Masaüstü yayıncılık, sadece yazı ve resimlerin bir doküman oluşturmak için bilgisayar ve yazılım kullanarak bir araya getirilip sunulması değildir. Masaüstü yayıncılık değişik safhalara sahiptir. Çalışması yapılacak taslağın, metin kısımları bir kelime işlem programında belirli kurallar dahilinde dizilir. Görseller uygun çözünürlükte taranarak veya fotoğraf çekimleri ile dijital ortama aktarılır. Kullanılacak olan bu fotoğraflar, bu konuda uzmanlaşmış bir program tarafından işlenerek baskıya uygun hale getirilir. Görsel ve metinleri belirli kurallar çerçevesinde bir araya getirilerek baskı öncesi hazırlık işlemleri tamamlanır. Fakat üretiminin ilk aşaması olan baskı öncesi hazırlık aşamasında bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunlar daha çok çalışması müşteriden hazır olarak gelen işlerde görülür. Burada karşılaşılabilecek sorunların başında, fontların konvertlenmemiş olması, çalışmada kullanılan görsellerin çözünürlüğünün düşük olması, tasarımın yapılmış olduğu dosya formatı özelliğinin baskı formatına uygun olmaması gelir. Baskı öncesi hazırlık çalışmaları yapılırken baskı sonrası işlemlerinin çok iyi bilinmesi üretimin aksamaması yönünden önemlidir. Masaüstü Yayıncılıkta karşılaşılan problemlerin en önemlilerini sıralayacak olursak; çalışmanın overprint verilecek alanların tespit edilmemiş olması, çalışmaların CMYK değil de RGB gönderilmesi, trapping değerlerinin verilmeyişi, baskı türüne göre uygun tram değeri kullanılmaması, bazı özel renklerin spot olarak değil de CMYK olarak basılması, taşma paylarının verilmemesi, montajın yanlış yapılması, ciltleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olunmadığı için baskı öncesi hazırlıklarının hatalı yapılması, pilyaj yerine kırım makinelerinin kullanılarak forma sırtlarının çatlamasına sebep olunması, müşterinin bilgilendirilmemesinden kaynaklanan müşteri iadeleri gibi birçok hata gerçekleşmesidir. Baskı öncesi hazırlık işlemleri hatasız olarak yapıldıktan sonra, çalışma kalıba pozlandırılarak uygun baskı teknikleriyle çoğaltılır. Baskı işlemleri bittikten sonra, ciltleme işlemleri de yapılarak baskı sonrası bölüm tamamlanmış olur. Baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası işlemlerinin birbirleri arasında uyumlu bir süreç kurabilmeleri için işin mutfağı diye tabir edebileceğimiz baskı öncesi hazırlık işlemlerini gerçekleştiren kişilerin, bu konuda yetişmiş teorik ve uygulama bilgisine sahip mesleki açıdan nitelikli insanlar olması gerekmektedir. Çalışmanın amacı; baskı öncesi hazırlık işlemlerinin her aşamasında, yukarıda bahsedilen, baskının kalitesini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek bu olası yanlış uygulamaları belirterek bu hataların tekrarlanmasını önleyebilecek önerilerde bulunarak, uygulamalarda meydana gelen her türlü kaybın önüne geçilmesini sağlamaktır. Ne kadar fazla oranda yeni ve doğru bilgiye ulaşabilir, teknolojinin bizlere sunduklarından ne kadar fazla yararlanırsak, baskı öncesi olarak sıfır hataya yaklaşma, kalite ve üretim kontrol süreçlerindeki doğruluk oranı o kadar yukarıya çekilecektir.

DESKTOP PUBLISHING BASIC PRINCIPLES APPLIED IN TERMS OF THE PRINT QUALITY INVESTIGATION OF THE PRODUCT There has been an intense transformation from mechanical to electronic at printing systems’ pre-press, printing and post-press processes in the last twenty five years. This situation requires technical staff to refresh themselves in every step of the production process and to have knowledge about the developing systems. Moreover, alterations and improvements are required as well in this direction on the curricula of educational institutions and laboratories. However, with no doubt, there is extreme lack in relevant literature and in people who are to provide improvements, give training. Therefore, further studies on this subject will contribute to rectify shortcomings. Desktop publishing is just not a presentation put together using computers and software by collecting text and pictures to create a document. Desktop publishing has different phases. Text parts of the draft to be done are arranged in an order with certain rules in word processor. Visuals are transferred into digital media with photo shooting or by scanning in an appropriate resolution. These photos that will be used are prepared for print by being processed thru a program specialized in this kind of operation. The pre-press preparatory process is completed by bringing text and visuals together under certain rules. Some problems may be encountered at the pre-press preparation which is the first phase of production. These problems are mainly encountered in the studies which are prepared by the customer. Main problems faced are; unconverted fonts, low resolution of the visuals, the file format of the design features come with inapplicability with the print format. While making preparations for pre-press, it is important to know the process of post-press very well in terms of hitching. If we are to order the most important problems encountered in desktop publishing; unidentified areas of the study which are given overprint, sending the studies to RGB instead of CMYK, unspecified trapping values, inappropriate use of tram value according to press type, pressing some special colors in CMYK instead of spot, unspecified overflow margins, faulty montage, faulty pre-press preparations because of uninformed binding techniques causing cracks on the forma ridges due to using crushers instead of pilyaj, many errors come into existence such as customer returns due to not informing the customer. After preparations of pre-press operations have done flawlessly, working patters are exposed and copied with appropriate pressing techniques. After printing process is finished, post-press part will be completed when binding process is done. In order to establish a suitable process among pre-press and post-press, people carrying out pre-press preparation processes should carry the necessary vocational qualifications of theoretical knowledge and professional perspective. The aim of this study is to specify direct or indirect effects of printing quality as mentioned above in possible incorrect applications at every stage of preparations before printing, to prevent any kind of loss in applications providing recommendations preventing the repetitive errors. The more we acquire new and accurate information and benefit from what technology offers us, the more the accuracy rate and production quality control process will be drawn up.
Keywords: Masaüstü Yayıncılık; Matbaa Eğitimi