Orhun yazıtları ile Maitrisimit temelinde Köktürkçe ile Uygur Türkçesinin söz varlığı açısından karşılaştırılması - Atlas, Öznur (My University, 2021)
Çalışmamız; giriş, karşılaştırmalı dizin tablosu, kelimelerin tematik sınıflandırılması, kökteş sözcükler dizini bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Köktürk ve Uygur devletlerinin tarihi hakkında bilgi verildikten sonra Orhun Yazıtları ile Maitrisimit hakkındaki genel özelliklere değinilmiştir. Karşılaştırmalı dizin tablosu bölümünde, Orhun Yazıtları ile Maitrisimit’te geçen kelimeler dizin sırasına uygun olarak karşılıklı yer almaktadır. Kelimelerin tematik sınıflandırılması bölümünde; Maitrısimit’e ait kelimeler kavram alanlarına ve sözcük türlerine göre gruplandırılmıştır. Kökteş sözcükler dizini bölümünde ise aynı kökten türeyen kelimeler alfabetik sırasına uygun olarak verilmiştir.

This thesis consists of introduction, comparative index table, thematic classification of the words and index of cognate. In the introduction, after giving information about the history of the Köktürk and Uyghur states, the general features about the Orkhon Inscriptions and Maitrisimit are mentioned.In the comparative index table section, the words in the Orkhon Inscriptions and the Maytrisimit are placed opposite each other in accordance with the index order. In the thematic classification of words, the words in both works are categorized with respect to their conceptual fields and parts of speech. In the cognates index section, the words derived from the same root are presented in alphabetical order.
Keywords: History and criticism; Kokturk; Köktürkçe; Maitrisimit; Orhun Yazıtları; Söz Varlığı Orkhon Inscriptions; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı; Uyghur Turkish; Uygur Türkçesi; Vocabulary