Küçük bir direnme hakkı: sivil itaatsizlik - Arduç, Sinem (My University, 2003)
İnsanlar ilk çağdan itibaren sürekli olarak bir otorite altında yaşamışlardır. Bu durum insanlarda iktidara karşı bir muhalefetin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle keyfi ve baskıcı yönetimlerde iktidara karşı direnme kaçınılmaz bir zorunluluk olarak kendini göstermiştir. Direnme hakkının çağdaş bir biçimi de sivil itaatsizliktir. Ancak sivil itaatsizlik, şiddeti kesinlikle reddetmesi, yasadışı olması ve sistemi reddetmiyor olmasıyla direnme hakkından ayrılmaktadır. sivil itaatsizlik kendine özgü birtakım özellikleri olan bir eylem biçimidir. Bu çalışmada ülkemizde değeri yeterince bilinmeyen bu kendine özgü eylem biçimi çeşitli yönleriyle ele alınarak tanıtılmaya çalışılacaktır. People have always lived under an authority since the dawn of civilization. This fact caused the people to develop dissidence against the authorities in power. Furthermore, resistance against overbearing and oppressive administrations arises as an inevitable outcome. A modern version of the act of resistance in question is civil disobedience. However, the facts that it strongly refuses to act violence, it is illegal and it does not refuse the existing system separate civil disobedience from the right to resist. Civil disobedience is a kind of action having certain unique properties. This study aims to review the peculiar action in question, which is not well-known in this country, through various aspects of it.
Keywords: Anayasa ve idare hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku02