Müzı̇k öğretmeni adaylarının pı̇yano dersı̇ motı̇vasyonları ı̇le tutumları arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇nin incelenmesi - Sözgötürmez, Gizem (My University, 2019)
Müzik öğretmenliğinde piyano eğitimi temel derslerden birisidir. Piyano eğitimi bireylerin armoni, eşlik, deşifre gibi müzik eğitiminin bir çok alanına yarar sağlamaktadır. Çalışmadan maksimum derecede verim elde edebilmek, öğrencinin motivasyon ve tutumlarıyla ilişkilidir. Araştırmada müzik öğretmeni adaylarının piyano dersi motivasyon ve tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmış, bu doğrultuda tarama modeli uygun görülmüştür.Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi sans Programında 1. 2. 3. ve 4. Sınıflarda öğrenim gören 116 müzik öğretmeni adayı ile yapılan bu araştırmada gerekli verileri elde etmek için Doç. E. TUFAN ve Yrd. Doç. Dr. B. GÜDEK (2008) tarafından geliştirilen 5’li Likert tipi derecelendirme ölçeği ve F. GÜNAL (1999) tarafından geliştirilen, 4 alt boyuttan oluşan 39 maddelik PEMDÖ (piyano eğitiminde öğrenci motivasyonunu değerlendirme ölçeği) kullanılmıştır.Elde edilen bulgulara bakıldığında öğrencilerin piyano dersi motivasyon ve tutum arasındaki ilişkisinin olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin tüm alt boyutların da bu sonucu desteklediği görülmektedir. Ölçek bağımsız değişkenler ile incelendiğinde; motivasyon, yaş, cinsiyet, tutum, sınıfa göre istatistiksel açıdan farklılıklar olmadığı tespit edilmiştir.

Piano education in music teaching is one the basic courses. Piano education provides benefits in many areas of music education such as harmony, accompaniment and sight- reading. To be able to obtain maximum efficiency from the study. It is related to students' motivation and attitudes. The aim of this study was to investigate the relationship between music teacher candidates' motivation and attitude. In this respect, the screening model is seen as appropriate.Pamukkale University Department of Fine Arts Education Department of Music Education Undergraduate Program in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of 116 music teacher candidates in order to obtain the necessary data in this research Assoc. E. TUFAN and Asst. Assoc. Dr. The 5-point Likert-type rating scale developed by B. GÜDEK (2008) and the 39-item PEMSS (student motivation assessment scale in piano education) developed by F. GÜNAL (1999) were used.When the findings were examined, it was found that the relationship between motivation and attitude of the students was positive. It is seen that it supports this result in all subscales of the scale. When the scale was examined with independent variables; There were no statistical differences according to motivation, age, gender, attitude, class.
Keywords: Attitude; Motivasyon; Motivation; Music-- Study and teaching; Müzik; Müzik Öğretmeni Adayları; Öğrenim ve öğretim; Öğretmenler; Piano Lesson; Piyano Dersi; Teachers; Tutum Music Teacher Candidates