Sumak ve Önemli Biyolojik Etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Sumak (Rhus coriaria L.) özellikle ekşi tadı nedeniyle Anadolu’da sık tüketilen bir baharattır. Sumak, zengin besleyici içeriği yanında gallik asit gibi önemli antioksidan etkili bileşikleri de yapısında barındırmaktadır. Bu nedenle sumak üzerine yapılan birçok biyolojik etki çalışması bulunmaktadır. Bu derlemede; sumağın kimyasal bileşimi ve antidiyabetik, hipolipidemik, skolidal, analjezik ve DNA koruyucu etki gibi önemli biyolojik etkileri açıklanmaktadır. Sumağın nütrasötik önemi ve sahip olduğu önemli biyolojik etkilerinedeniyle tarımsal olarak üretiminin artırılmasının ve halk arasında kullanımın özendirilmesinin gerekliliği bu derleme ile ortaya konmuştur.

Sumac (Rhus coriaria L.) is a spice commonly consumed in Anatolia due to its sour taste. In addition to its rich nutrient content, sumac also contains important antioxidant compound, such as gallic acid. For this reason, there are many biological effect studies on sumac. In this review: it has been reported the chemical composition of sumac and its biological activity studies such as antidiabetic effect, hypolipidemic activity, scolidal activity, analgesic activity and DNA- protective effects . It has been revealed the necessity of increasing the production of sumac and encouraging the use of it among the public with this review, due to nutraceutical importance and biological activities of sumac.
Sumac and Its Important Biological Effects