Kişilerarası iletişimde mekan bağlamında empati : kent yaşamında yeşil alanlar ve sokak hayvanları örneği - Sert, Ersin Ozan (My University, 2021)
Bu tezin amacı, kent yaşamındaki bireylerin yüksek stres seviyeleriyle birlikte kişilerarası iletişimde empati sürecinin sekteye uğraması ve bu sorunun aşılması için kent yaşamında yapılacak düzenlenmeler sayesinde nasıl bir iyileştirme yapılabileceği araştırılmıştır. Hedefleri ise şehir yaşamında işlevsel ve toplum sağlığına yararlı önerilerle insanların stres seviyelerinin azalacağı bir mekân oluşturmak ve yeşil renginin şehirlerde daha fazla görerek ve sokak hayvanlarının iş birliğiyle iletişimde kaliteyi arttırmak amaçlanmıştır. Bireylerin doğa ile olan bağlantısının tekrardan hatırlatılması da bu çalışmanın ek değerlerindendir. Kavramsal çerçevede nitel verilere, farklı metropollerde bulunan odak grup çalışmalarına, iletişim ve empati kuramlarına yer verilmiştir. Mekân-insan etkileşimleri ve eko psikolojik kavramları ile desteklenmiştir. Son olarak bir filmin söylem analiziyle değerlendirilerek araştırmada geçen kapsam örneklendirilmiştir. Tezde bulunan öneriler kentte yaşayan herkesin ortak yaşam alanını etkiliyor olacağından farklı ekonomik ve kültürel kesimleri kapsayan bir çalışmadır.

The aim of this thesis is to investigate how high level of stress of individuals in urban life can be improved by making arrangements in urban life in order to overcome the problem of empathy in interpersonal communication and to overcome this problem. The objectives are to create a place where the stress levels of people will decrease with functional and useful suggestions for community health in city life and to increase the quality of communication by seeing more of the green color in the cities. It is an additional value of this study to remind the individuals' connection with nature again. With the help of qualitative and quantitative data, a research form with interpretive and focus group studies will be conducted with individuals who have lived in different metropoles. Communication and empathy theories are included in the majority of the thesis, supported by space-human interactions and eco-psychological concepts. Finally, the scope of the research was exemplified by evaluating a movie with discourse analysis. Since the suggestions in the thesis will affect the common living space of everyone living in the city, it is a study covering different economic and cultural segments.
Keywords: Animals; City and town life; Empathy; Empati; Green Spaces; Hayvanlar; Interpersonal Communication; Interpersonal relations; Kent; Kent parkları; Kent ve kasaba yaşamı; Kişilerarası İletişim; Kişilerarası ilişkiler; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Sokak Hayvanları; Space in Communication; Street Animals; Urban Life; Urban parks; Yeşil Alanlar