Tünel risklerinin sigortacılık açısından incelenmesi ve sigortacıların verebileceği teminatlar ışında örnek bir sigorta uygulaması - Akpınar, Çağrı (My University, 2007)
Tünel yapımları gelistikçe artan risklere karsı korunma ihtiyacı, tünel sigortalarının temelini olusturmustur. Sigortacılıktaki gelismelerle birlikte verilebilecek teminatların artması, sigortacıların tünel projeleri gibi çok büyük ve uzun soluklu islere daha fazla önem vermelerini gerektirmistir. Ancak maddi bakımdan çok büyük olan bu projeler, meydana gelen hasarların sıklıgı ve büyüklügü bakımından zaman zaman sigorta sektörünün büyük kayıplar vermesine sebep olabilmektedir. Bunun yanında, finansal yapısı çok büyük olan bu projelerde, meydana gelebilecek maddi kayıplarında aynı büyüklüklerde olabilecegi söylenebilir. Tünel yapımcılarının bu tür kayıplardan korunabilecegi en kolay ve en ucuz yöntem “sigorta” olmaktadır. Bunun yanında, tünel yapımcılarının uygulayabilecegi en ucuz risk yönetim seklinin de sigorta oldugu söylenebilir. Alınan primlere göre meydana gelen hasarların büyüklügü, genel olarak tünel sigortalarını, sigortacılar için kar bırakmayan brans olarak göstermektedir. Sigorta sektörü için önemli bir nokta da, tünel islerinden elde edilecek gelirlerin arttırılarak olusabilecek hasarlarda geri ödemelerin daha rahat bir sekilde gerçeklestirilmesidir.

ABSRACT Especially in the last decades insurance of tunnel have been raising in the insurance sector because of sector-specific risks. Devolepmant in building zone is also followed by insuranse firm as technical profit has become more important after 2001 crisis in Turkey, and there aren't much opportunity for raise their earnings. So insurance of tunnel esteblished itself as a line of insurance. Construction company want to be protected against dangerous risks. that demand constitutes basis of insurance of tunnel which is a long-term and more risky projects. It can be serious damage and this situation lumber the firm that assured to realized damage, but if there aren’t any damage during the policy, insurance firm will bring in a good income. Both insurance firm and construction company wants to be reliance on their sector. The cheapest way to guarentee their assets for instruction company is insurance but on the other hand insureance firms don't earn profit due to substancial damages in tunnel. For that reason policy premium will be raised in the next years. Other important point of insurance sector is that companies need to get more premiums from the tunnel works to improve insurance firms incomes to pay damages during policy protects.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Sigortacılık