Boğazlar bölgesinden geçen petrol ve petrol ürünleri taşıyan tankerlerin çevresel zararının tanımlanması ve baca emisyonlarının belirlenmesi - Güven, Neslihan (My University, 2008)
Boğazlar Bölgesinden Geçen Petrol ve Petrol Ürünleri Taşıyan Tankerlerin Çevresel Zararının Tanımlanması ve Baca Emisyonlarının Belirlenmesi adlı tezde, günümüzde Türk Boğazları Bölgesi’nde seyreden petrol tankerlerinin bu bölgedeki seyirleri sırasında toplam egzoz emisyonu ve tankerlerin yapımında ortaya çıkan emisyon değerleri hesaplandı. Tezin ilk kısmında Türk Boğazları ve Marmara Denizi’nin yapısal özelliklerinden ve öneminden bahsedildi. Daha sonra Uluslararası Denizcilik Teşkilatı’ndan ve Gemilerden Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Önlenmesi Protokolü’nden söz edildi.Türk Boğazları’ndaki trafik ve gemi kaynaklı kirlilik konusuna değinildikten sonra gemi kaynaklı hava kirliliği konusunda daha fazla duruldu. Emisyon hesaplamaları kısmında, tankerler boylarına göre sınıflandırıldı. Hesaplamalarda transit geçişler ve transit olmayan geçişler göz önünde bulunduruldu. Seyir süreleri sadece İstanbul Boğazı’nda geçen veya Çanakkale Boğazı’ndan geçen ve transit geçiş yapan gemiler olmak üzere ayrı ayrı hesaba katıldı. Herbir sınıf için ortalama bir makina gücü ve DWT değeri alınarak yakıt sarfiyatları ve CO2, SO2, NOx, CO, VOC, PM değerleri ayrı ayrı hesaplandı. Ayrıca bir geminin yapımı sırasında ortaya çıkan kirliliğin Marmara ve Boğazlar’dan geçişine düşen payı hesaplandı.Yapım sırasında ortaya çıkan kirliliğin geçiş sırasında yakıttan çıkan kirlilikle aynı büyüklükte, hatta daha önemli olduğu saptandı. Diğer yandan yukarıda anlatılan her iki biçimde çıkan CO2 kirliliğinin Türkiye’nin enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının ‰ (binde) 1.21’i gibi bir değere ulaştığı görüldü. In this study, environmental damages caused by the oil tankers navigating through Turkish Straits are investigated and, the exhaust gas emissions during the passage are calculated. The share of the passage from the amount of emission that can be attributed to the construction of tankers is also determined. The tankers are categorized in terms of their lengths for emission calculations. Transit passages and non-transit passages are taken into account in the calculations. The life time of the tankers’ journey are evaluated individually in three categories: the tankers passing only through the Bosphorus or passing only through the Dardanelles or transit passages. Four categories of tanker are considered with respect to their transport capacities. For each category of tanker, average engine power and DWT values are chosen. After, for these values, fuel oil consumptions and CO2, SO2, NOx, CO, VOC, PM emission are separately calculated. It is observed that the share of the passage from the amount of emission that can be attributed to the construction of tankers is at the same level as emissions from fuel combustion during navigation, and even higher. It is also shown that the total CO2 emission, including the share from construction and navigation, may reach 1.21 ‰ of the greenhouse gas emissions from the overall energy production of Turkey.
Keywords: Çevre Bilimleri; Çevre Koruma; Çevre_Kirlilik