Türk Ceza Hukukunda meşru müdafaa - Kaynar, Yener Mutlu (My University, 2001)
Ceza hukukunun en önemli konularından birisini faile eylemi nedeni ile ceza verilip verilmeyeceği, hangi eylemlerin hukuka uygun sayılacağı oluşturur. Hukuka uygunluk nedenleri; ceza kuralının suç olarak düzenlediği fiilin işlenmesine izin vererek onun hukuka aykırı olmasını engelleyen, fiili hukuka uygun hale getiren sebeplerdir. Meşru müdafaa hukuka uygunluk nedenleri içerisinde en eski geçmişe sahiptir ve hemen hemen tüm ceza kanunları tarafından kabul edilmiştir. Çalışma konusunu oluşturan meşru müdafaa, gerek kendisine ve gerek başkasına ait hukuken korunan bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı, o anki hal ve şartlara göre, saldırı ile orantılı bir şekilde def etmektir. Meşru müdafaanın bir hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmesindeki düşünce; hukuku korumak, haksızlığı önlemek amacı ile savunmada bulunan kimsenin fiilini hukuka uygun bulmaktır. Meşru müdafaa halinde işlenen fiil toplum çıkarları ile de çatışmadığından cezalandırılmamaktadır. Meşru müdafaanın şartları, Türk Ceza Kanununun meşru müdafaayı düzenleyen 49/ 2 nci maddesine göre saldırıya ve savunmaya ilişkin şartlar olmak üzere iki başlık olarak incelenebilir. Saldırıya ilişkin şartlar; halen mevcut bir saldırının bulunması, saldırının haksız olması ve saldırının nefse veya ırza yönelik olmasıdır. Savunmaya ilişkin şartlar ise; savunmada zorunluluk bulunması ve savunma ile saldırı arasında oran bulunmasıdır. Türk Ceza Kanununda meşru müdafaa sadece saldırıya maruz kalan kişi lehine değil, aynı zamanda üçüncü kişi lehine de tanınmıştır. Türk Ceza Kanunu 49/ 2 nci maddesinde mala karşı meşru müdafaa kabul edilmemesine rağmen, meşru müdafaanın özel bir görünüş şekli olduğu kabul edilen Türk Ceza Kanunu 461 nci maddesi ile bu imkan sınırlı da olsa tanınmıştır.

The most important subjects of the Criminal Law are whether to punish the perpetrator due to his/ her action and to discriminate the actions which are relating to law. Causes relating to law permit the act which is formed as a crime by Criminal procedure. These causes divert its illegacy and make them lawful. Self Defense is the formest one in legitimate concepts and accepted by all of the Criminal Laws. Self defense means getting rid of an attack against another attack according to the circumstances. This attack is certain to happen and to be repeated, also it heads toward a right protected by law which belongs either to him or to someone else. The reason why self defense is thought as relating to law is to protect the law and to accept an Act which is done by someone, who aims to prevent this injustice act. In the case of self defense, act which is done doesn't conflict with the interest of the community mustn't be punished. Conditions of the self defense can be divided into two main categories according to Turkish Criminal Law 49/ 2 article; first the conditions related to defense and second the conditions related to attack. These are the conditions of self defense, existence of a continuous attack, injustice assault and an attack aiming at ones self and honor. Conditions related to defense are obligatory defense and balance between defense and attack. In Turkish Criminal Law, self defense is given not only in favor of the person who is exposed to an attack but also in favor of the third person. In the 49/ 2 article of Turkish Criminal Law, self defense for the sake of protecting ones property isn't accepted whereas in the 461 th article, which is a special form of self defense, this opportunity is given in a limited version.
Keywords: Ceza Hukuku Türkiye; Hukuk-Türk Hukuku