1093/ 1682 tarihli müneccimbaşı defteri ( değerlendirme ve çeviri ) - Şuşar, Metin (My University, 2018)
Bu tez çalışması İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi’nde 1083 nolu Rûz-nâme adıyla kayıtlıdır. Çalışmamız 1093/ 1682 Tarihli Müneccimbaşı Defteri’nin değerlendirme ve çevrisinden oluşmaktadır.Tezimiz müneccimbaşılık hakkında genel bilgilerin yanısıra şekil ve muhteva olarak metnin incelenmesi ve metnin transkripsiyonunu kapsamaktadır. Metnin incelenmesinden sonra aslında bu defterin rûz-nâme değil de müneccimbaşı defteri olduğu sonucuna varılmıştır. Metinde güneş, ay ve yıldızların konumlarına göre yapılması ve yapılmaması gereken işler tavsiye edilmektedir. Buna ilaveten burçların güneş ve aya yaklaşması sonucundan hareketle bir takım tahminler yer almaktadır.

In our thesis study registered in the İstanbul Archeological Museum Library under the name of calendar numbered 1083. Our study consist of translation and evaluation of The Chief Astrologer Registry dated 1093/ 1682 Our thesis involves general information as regard the chief astrologer. The thesis includes study consisting of form and content of the registry and transcription of text. After the examination of the text we reached to the conclusion that the registry should be registered as the chief astrologer registry instead of calendar. In the text is recommend the done and don’t things according to locations of solar, moon and stars. The study includes some predictions stem from come into contact with solar and moon of horoscopes.
Keywords: ay; burçlar; güneş; History; horoscopes; moon; müneccimbaşı defteri; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Ottoman Empire, 1299-1918; predictions; Rûz-nâme; solar; star; tahminler Calender; Tarihi; the chief astrologer; Turkey; Türkiye; yıldız