Ön açık kapanışlı bireylerde piezo cerrahi sonrası uygulanmış eğimli arklar ve ön dikey elastiklerin dişler ve iskeletsel yapıda oluşturduğu değişikliklerin değerlendirilmesi - Koç, Evin (My University, 2014)
ÖN AÇIK KAPANIŞLI BİREYLERDE PİEZO CERRAHİ SONRASI UYGULANMIŞ EĞİMLİ ARKLAR VE ÖN DİKEY ELASTİKLERİN DİŞLER VE İSKELETSEL YAPIDA OLUŞTURDUĞU DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ EVİN KOÇ 1.

Ön açık kapanışın tedavisinde üst çeneye artırılmış, alt çeneye ters spee eğimli teller yerleştirilerek, ön dikey elastikler uygulanması; keser dişlerin ekstrüzyonuna, arka dişlerin distale doğru devrilmesine ve alt ve üst oklüzal düzlemlerin birbirine doğru rotasyona uğramasına neden olarak açık kapanışı kapamaktadır. Bu çalışmaya arşiv kayıtları taranarak yaş ortalaması 17.51 olan 25 birey dahil edilmiştir. Bu hastaların tedavilerinde seviyelemeleri takiben üst çeneye 0.017×0.025 artırılmış, alt çeneye 0.017×0.025 ters speeli NiTi teller yerleştirilmiş ve üst çene köpek ve ikinci molar dişler arası interdental bölgeye piezoinsizyon işlemi uygulanmıştır. Hastalar açık kapanışları ön dikey elastiklerle kapatıldıktan sonra, 6-8 hafta kadar 0.017×0.025 düz çelik teller üzerinde lastik kullanımına devam etmişlerdir. Lastik kullanımına başlandığı seans ve bu 6-8 haftalık lastik kullanımının devam ettiği sürecin sonunda alınan volumetrik tomografi kayıtları değerlendirilerek tedavinin etkileri incelenmiştir. Sagital iskeletsel değerlerde bir değişikliklerin olmadığı, dikey iskeletsel parametrelerinden olan SN-MD, N-ANS ve ANS-ME’nda artış olduğu bulunmuştur. Üst dudakta ortalama 0.88 mm uzama, üst dudakta geri çekilme gözlenmiştir. Üst ve alt keserler , üst kaninler, alt kaninler , alt premolarlar, alt birinci büyük azı dişler uzamışlardır. Alt sağ ve sol ikinci büyük azılar gömülmüşlerdir. Piezocerrahi uygulanan üst premolarlar, üst birinci büyük azılar ve sağ ikinci büyük azılarının konumlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmamıştır. Ü1-SN, IMPA açılarında sırasıyla ortalama 9.08 ve 6.96 derecelik bir düşüş olmuştur. Şiddetli açık kapanış grubunda üst sağ ve sol ikinci büyük azılardaki ve üst sağ birinci büyük azıdaki gömülme, hafif açık kapanış grubundaki gömülmeye göre istatistiksel olarak daha fazladır. Kapanış, Ağız İçi Elastikler, Eğimli Arklar Ve Ön Dikey Elastikler, Hızlandırılmış Diş Hareketi, Piezoinsizyon. ÖN AÇIK KAPANIŞLI BİREYLERDE PİEZO CERRAHİ SONRASI UYGULANMIŞ EĞİMLİ ARKLAR VE ÖN DİKEY ELASTİKLERİN DİŞLER VE İSKELETSEL YAPIDA OLUŞTURDUĞU DEĞİŞİKLİKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ EVİN KOÇ 2. SUMMARY Evaluating The Skeletal And Dental Effects Of Curved Archwires And Anterior Vertical Elastics Combined With Piezosurgery In Open bite Patients Treatment of open bite malocclusion with upper accentuated – lower reverse curve of spee archwires and anterior vertical elastics causes the extrusion of insicors, distal tipping of posterior teeth and rotation of upper and lower occlusal planes towards each other This study was conducted on the treatment records of 25 open bite patients, with an average of 17.51 years of age. After leveling and aligning, upper 0.017×0.025 accentuated, lower 0.017×0.025 reverse curve of spee archwires were placed and piezocision was performed on the upper jaw, in the interdental areas between canines and the second molars. After the closure of open bite, the patients used anterior elastics for 6 to 8 weeks more, on 0.017×0.025 straight stainless steel archwires. The effects of the treatment was investigated on the 3D volumetric tomographies of the patients that were taken at the session where the usage of elastics started and at the end of this 6 to 8 weeks period that they used elastics on stainless steel archwires. It was found that there was no changes in sagittal skeletal parameters, skeletal vertical parameters (SN-MD, N-ANS and ANS-ME ) were increased. Occlusal planes rotated towards each other. The upper lip was retracted and increased in length 0.88 mm. Upper and lower incisors, upper canines, lower canines, lower premolars, lower first molars were extruded. Upper and lower second molars were intruded. There was no significant changes in the position of upper premolars and first molars. Ü1-SN, IMPA decreased 9.08 ve 6.96 degrees respectively. In severe openbite group upper second molars and upper right first molar was intruded more then the mild open bite group. Key Words : Open Bite, Intra Oral Elastics, Reverse Curved Archwires And Anterior Vertical Elastics, Accelerated Tooth Movement, Piezocision
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Alt Çene; Çene; Diş; Ortodonti; Üst Çene