Dolaysız yabancı sermaye yatırımları ve Türkiye - Tomak, Doğukan (My University, 2006)
Bu tezde dolaysız yabancı yatırımlar (DYY), DYY’lerin aktörleri Çok Uluslu Şirketler (ÇUŞ) kavramı ile dolaysız yabancı yatırımların Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. 1980’lerden sonra yaşanan borç krizinin de etkisiyle bilhassa gelişmekte olan ülkeler kalkınmada dolaysız yabancı yatırımları dış borçlanmaya tercih etmişlerdir. Dolaysız yabancı yatırımlar, gittikleri ülkede büyüme oranları, üretim, rekabet, teknoloji düzeyi, ödemeler dengesi gibi temel ekonomik göstergelerde olumlu etkide bulunabilmektedir. Bu olguyu kanıtlamak için, İrlanda, Macaristan ve Çin örnekleri incelenmiştir. Bu ülkeler yatırımcılar için uygun yatırım ortamını sağlayarak, doğru politika ve stratejilerle yüksek seviyede yabancı yatırım çekmektedirler ve DYY bu ülkeler için daha hızlı büyüme ve kalkınma için önemli rol oynamaktadır. Bu tezde, Türkiye’de dolaysız yabancı yatırımcılar için uygun yatırım ortamı sağlandığı ve yatırımları çekici teşviklerle desteklendiği takdirde, Türkiye’nin varolan potansiyelini hayata geçirebileceği ve yüksek oranlı DYY çekebileceği kanıtlamaya çalışmaktadır. Yıllardır Türkiye’nin büyük bir DYY potansiyeline sahip olduğu söylenmesine rağmen, DYY girişleri umulandan düşük seviyede gerçekleşmiştir. Bu durumun nedenleri incelenmiş ve DYY potansiyelini artırmaya yönelik çözüm önerileri sıralanmıştır.

FOREIGN DIRECT INVESTMENT AND TURKEY This thesis aimed to anallyse Foreign Direct Investment and Transnational Corporations as actors of FDI with its influence on Turkish economy. After 1980’s with the debt crisis, espacially developing countries started attracting FDI instead of getting into debt. FDI may affect home country’s main economic indicators positively such as production, competition, technolocigal skills, balance of payments and growth rates. To prove that phonomenon, Ireland, Hungary and China examples have been studied. These countries have been attracting FDI with appropriate investment policies and right strategies. FDI has been the most incentive factor for better development and faster growth for these countries. The thesis tries to prove that if Turkey aims to constitute a good investment climate for foreign investors and supports it with incentive policies, the country can catch its potential, sustain economic growth and and decrease unemployment. Altough Turkey have been told to has a big potential for FDI, the FDI inflows are less than expected. The reasons of attracting lower FDI in the past has been studied and solutions have been suggested to boost FDI in Turkey.
Keywords: Yabancı Sermaye Yatırımları; Yabancı Sermaye Yatırımları_Ekonomi_Türkiye; Yatırımlar, Yabancı_Türkiye