Otantik görev odaklı yapılandırmacı yaklaşımın öğretmen adaylarının başarılarına, derse karşı tutumlarına ve problem çözme becerilerine etkisi - Koçyiğit, Sinan (My University, 2011)
OTANTİK GÖREV ODAKLI YAPILANDIRMACI YAKLAŞIMIN ÖĞRETMEN ADAYLARININ BAŞARILARINA, DERSE KARŞI TUTUMLARINA VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİ Bu araştırmada otantik görev odaklı yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak hazırlanan öğretim programının okul öncesi öğretmen adaylarının akademik başarılarına, problem çözme becerilerine ve derse karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, öntest-sontest kontrol gruplu modele uygun olarak tasarlanmış ve araştırmada nicel ve nitel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Verilerin toplanmasında, orijinali Happner (1982) tarafından geliştirilmiş olan ve Taylan (1990) tarafından Türkçe’ye uyarlanan “Problem Çözme Envanteri”, Akar (2003) tarafından geliştirilen “Derse Karşı Tutum Ölçeği”, araştırmanın yürütülmesinde seçilen “Özel Öğretim Yöntemleri I” dersi için araştırmacı tarafından geliştirilen, 50 maddeden oluşan beş seçenekli ve tek doğru cevaplı “Çoktan Seçmeli Başarı Testi”, dersin içeriğine uygun olarak hazırlanan ve kriterleri belirlenen “Klasik Sınav”, otantik görevlerin değerlendirilmesi için hazırlanan ve 20 maddeden oluşan öğrencilerin kendilerini değerlendirdiği, öğretmen ve akran değerlendirmelerinin de aynı forma bağlı olarak yapıldığı “Performans Değerlendirme Formu”, öğrencilerin kişisel bilgilerinin toplanarak grupların eşleştirilmesinde ve diğer analizlerde kullanılmasını sağlamaya yönelik “Kişisel Bilgi Formu” ve süreçlere ilişkin görüşlerin alınmasında “Yapılandırılmış Görüşme Formu” kullanılmıştır. Araştırma, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği sınıfında öğrenim gören 35 deney, 35 kontrol-1 ve 30 kontrol-2 grubu olmak üzere toplam 100 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmanın sonuçları özetle şöyledir; 1. Deney öncesine göre bütün grupların akademik başarılarında artış olmuştur. Ancak otantik görevlerin verildiği ve yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak sürecin tasarlandığı deney grubunun başarısındaki artış diğer iki gruba göre daha fazladır. 2. Deney öncesine göre deney grubundaki öğretmen adaylarının derse karşı tutumlarında olumlu yönde ve anlamlı düzeyde artış meydana gelirken, kontrol gruplarındaki öğretmen adaylarının derse karşı tutumlarında anlamlı değişiklikler olmamıştır. 3. Deney öncesine göre deney grubu öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine yönelik algılarında olumlu yönde anlamlı farklılık görülürken, kontrol gruplarında bulunan öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine yönelik algılarında anlamlı bir fark olmamıştır. 4. Deney grubuna uygulanan otantik değerlendirmeler arasında (öğretmen,

, akran) pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. 5. Deney grubuna uygulanan otantik değerlendirmeler, akademik başarının yordanmasında istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. 6. Görüşme formuna verilen cevaplara göre otantik görevlerin verildiği ve yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak düzenlenen sürece deney grubu öğretmen adayları olumlu yönde görüşler bildirirken; kontrol gruplarında yer alan ve geleneksel yaklaşıma uygun olarak sürdürülen sürece katılan öğretmen adaylarının görüşlerinde daha fazla olumsuz ifadeler yer almaktadır. Otantik öğrenme, otantik görev, otantik değerlendirme, akran değerlendirmesi, öz değerlendirme, derse karşı tutum, akademik başarı ABSTRACT THE EFFECTS OF THE AUTHENTIC TASK BASED CONSTRUCTIVIST APPROACH ON PRESERVICE TEACHERS’ ACHIEVEMENT, ATTITUDES TOWARDS CLASSES AND PROBLEM SOLVING SKILLS This study aims to investigate the effects of the curriculum based on authentic task based constructivism on preservice early childhood teachers’ academic achievement, problem solving skills and attitudes towards classes. It was designed as an experimental study, and used both qualitative and quantitative data collection techniques. Data were collected by using Happner’s (1982) “Problem Solving Inventory” which was adapted to Turkish by Taylan (1990), Akar’s (2003) “Scale for Attitudes towards Classes”, the 50-item and five-point “Multiple Choice Achievement Test” designed by the researcher for the course “Special Instruction Methods I” used in the study, a “Classical Exam” based on criteria in accordance with course content, the 20-item “Performance Assessment Form” prepared as a self-assessment tool to evaluate authentic tasks, a “Personal Information Form” used with the purpose of collecting students’ personal information to match groups and enable teacher and peer assessment and other analyses, and a “Structured Interview Form” used in order to collect opinions about processes. The study was conducted with a total of 100 preservice teachers who were third year students at Marmara University, Atatürk Education Faculty’s Division of Early Childhood Education during the 2010-2011 academic year. Of these 100 preservice teachers, 35 were in the experimental group, 35 in the control-1 group, and 30 in the control-2 group. The results of the study are as follows: 1. An increase occurred in the academic achievement of all groups from the start to the end of the experiment. However, there was a bigger increase in the achievement of the experimental group, where authentic tasks were assigned and constructivism was followed, when compared to the other two. 2. The attitudes of experimental group preservice teachers towards classes changed positively and meaningfully at the end of the experiment, while such change did not occur in the attitudes of preservice teachers in the control groups. 3. Experimental preservice teachers’ perceptions of their problem solving skills changed positively at the end of the study, while the perceptions of control preservice teachers did not change meaningfully. 4. A high level of meaningful relationships in the positive direction were found among the methods of authentic assessment used in the experimental group (teacher, self and peer assessment). 5. The authentic assessment methods used in the experimental group did not statistically meaningfully predict academic achievement. 6. According to the responses in the interview forms, experimental preservice teachers stated positive views about the authentic task process based on constructivism, while more negative views were found among the responses of control preservice teachers who followed a more conventional approach. Key Words: Authentic learning, authentic task, authentic assessment, peer assessment, self assessment, attitudes towards courses, academic achievement
Keywords: Başarı, Öğretmenlerde; Problem Çözme; Yapılandırmacı Yaklaşım