Travma hastalarında hipotermi düzeyinin belirlenmesi - Filiz, Gülseven (My University, 2007)
Travma hastalarında doku bütünlüğünün genellikle bozulmuş olması ve yaralanma anından itibaren termoregülasyonun bozulması hipotermiye neden olabilmektedir. Bu çalışma travma hastalarında hipotermi düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbul’da bir üniversite hastanesinin Acil Cerrahi ve Travma Ünitesine 2006-2007 tarihleri arasında travma nedeniyle başvuran hastalar oluşturdu. Örnekleme 18 yaş ve üzerinde olan, travma nedeniyle yatarak tedavi gören 123 hasta alındı. Araştırmada veriler, toplam on sorudan oluşan bireysel özellikler formu ve Kısaltılmış Yaralanma Değerlendirme Ölçeği ile toplandı. Bulguların değerlendirilmesi SPSS yapıldı. Ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, niteliksel verilerin karşılaştırılmasın da, Ki-Kare testi ve Paired samples t-test kullanıldı. Araştırmada travma hastalarının %30 (n=37)’unun acil üniteye geldiklerinde hipotermik (34-36.4ºC) olduğu belirlendi. Hipotermik hastaların büyük çoğunluğunun; 18-28 yaş grubunda (n=24; %64.9), erkek (n=37; %91.9), ekstremite (n=21; %56.8) ve majör yaralanmalı (n=35; % 94.6) olduğu belirlendi. Acil üniteye geldikten sekiz saat sonra ise, hipotermik hasta sayısının azaldığı (%12.2; n=15) görüldü. Bu araştırma sonuçlarına göre, travmanın hipotermiye neden olabildiği, genç, erkek, ekstremite ve majör yaralanmalı travma hastalarının hipotermiye daha yatkın oldukları söylenebilir. Bu nedenle, sözü edilen özelliklere sahip travma hastalarında hipotermiyi önlemeye yönelik önlemlerin alınması olası hipotermi komplikasyonlarını azaltacaktır. Travma, Hipotermi, Yaralanma Şiddet Derecesi (YŞD)
Keywords: Cerrahi Hastalıklar; Hastalıklar; Tıp