Ni (II) iyonu tayini için fluoresans sensör geliştirilmesi - Demirtaş, Tutku (My University, 2020)
Çalışmamızda Ni(II) iyonları için bir polimerik fluoresans sensör geliştirilmiştir. Bu amaçla UV sertleştime tekniğiyle bir polimerik membran hazırlandıktan sonra yapısal ve morfolojik özellikleri FTIR ve SEM yöntemleri ile incelenmiştir. Ardından sensörün fluoresans karakteristikleri ve Ni(II) iyonlarının tayini için uygun şartlar belirlenmiştir. Uyarma ve emisyon dalgaboyları sırasıyala 374 nm ve 423 nm olarak tespit edilmiş ve Ni(II) iyonları varlığında fluoresans şiddetinde azalma olduğu görülmüştür. Tayin için gerekli olan pH, süre ve yabancı iyonların fluoresans şiddeti üzerine etkileri de ayrıntılı olarak incelenmiş olup en uygun pH’ın ve sürenin sırasıyla pH:5,0 ve 20 saniye olduğu bulunmuştur. Geliştirdiğimiz yönteme ait doğrusal aralık 1,70.10-8 – 3,41.10-7 M (1- 20 ppb) olup tespit sınırı 4,81.10-9 M (0,282 ppb) olarak hesaplanmıştır. Yöntem atık su ve tam kan ve musluk suyu numunelerine başarıyla tatbik edilmiştir. Ni(II) iyonları çalışmamızda geliştirmiş olduğumuz sensör ile oldukça kısa bir sürede seçici ve hassas bir şekilde tayin edilebilmektedir. Çalışmamız “Development of Fluorescence Sensor for Determination of Ni(II) Ions” başlığıyla 19-20 Şubat 2020 tarihleri arasında Paris’te düzenlenen 13.Uluslararası Akıllı Malzemeler ve Polimer Teknolojisi Konferansı’nda sunulmuş ve en iyi poster ödülü almıştır.

In our study, a polymeric fluorescence sensor has been developed for Ni (II) ions. For this purpose, after a polymeric membrane was prepared by UV hardening technique, its structural and morphological properties were examined by FTIR and SEM methods. Then, the fluorescence characteristics of the sensor and suitable conditions for the determination of Ni (II) ions were determined. Excitation and emission wavelengths were determined as 374 nm and 423 nm, respectively, and a decrease in fluorescence intensity was observed in the presence of Ni (II) ions. The effects of pH, time and foreign ions on fluorescence intensity required for the determination were also examined in detail, and it was found that the optimum pH and time were pH: 5.0 and 20 seconds, respectively. The linear range of the method we developed is 1.70.10-8 - 3.41.10-7 M (1- 20 ppb) and the detection limit is calculated as 4.81.10-9 M (0.282 ppb). The method has been successfully applied to wastewater and whole blood and tap water samples. Ni (II) ions can be determined selectively and precisely in a very short time with the sensor we have developed in our study. Our study was presented at the 13th International Conference on Smart Materials and Polymer Technology held in Paris between 19-20 February 2020 with the title of Development of Fluorescence Sensor for Determination of Ni (II) Ions and received the best poster award.
Keywords: Chemistry; Fluorimetri; Fluorimetry; Kimya; Nikel; Polimerik sensör Nickel; Polymeric sensor