‘’On the applicability of ‘value nets’ approach in implementation of advanced planning and scheduling (APS) softwares as supply chain management systems’’ - Arslancan, Aydın (My University, 2004)
Bu tezde, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Arz Zinciri Planlaması (SCP) sistemleri uygulamalarından doğan kişisel bilgi ve birikimimden, bu sistemlerin teorisine bir geri besleme yapılarak original bir çalışma sunulması hedeflenmiştir. Tezin ilk kısımlarında, bu sistemlerle ilgili kavramsal açıklamalar sunulmuştur. Burada ERP özellikle kendi cümlelerimle açıklanmıştır. Bu açıklama kısımlarından sonra, bu sistemleri uygulayan kuruluşlarda, uygulamadaki durumu ortaya koyup problemleri açığa çıkarmaya yarayan bir anket çalışmasının sonuçları sunulmuştur. Bu anket çalışması tezde sunulan katkılardan biridir. Bir sonraki kısımda, bu sonuçları ve kişisel olarak bu sistemleri uygulama danışmanlığım süresince gözlemlediğim çıkarımları kullanarak, bu konudaki sorunları çözmeyi amaçlayan kavramsal bir Arz Zinciri Planlama Sistemi önerilmiştir. Bu öneri, tezde sunulan en önemli katkıdır. Bu sisteme Arz Zinciri Kaynakları Planlaması (AZKP) adı verilmiş ve 14 başlık altında toplanmıştır. Her başlıkta, bugünkü sistemlerin problemlerine çözüm önerisi olacak özellikler önerilmiştir. Tezin takip eden kısımlarında AZKP sisteminin, SCP sistemlerinin geleceği olan Değer Ağları yaklaşımına uygunluğu sunulmuştur. Bu da tezdeki katkılardan birini teşkil etmektedir. Ardından uluslarası bir kuruluşun yurt dışı operasyonlarından birinin simulatif verilerini kullanarak AZKP sistemi ile ERP ve SCP sistemlerinin önerdiği sonuçlar karşılaştırılmış ve AZKP sisteminin sağladığı iyileştirme sunulmuştur. Ayrıca böyle bir sistemin, uygulama maliyetine karşılık sağlayacağı fayda karşılaştırması da sunulmuştur. Kurumsal Kaynak Planlaması, Arz Zinciri Yönetimi, İleri Planlama ve Çizelgeleme, Değer Ağları, TZOR (SCOR) Modeli. Bilim Dalı Kodu: Temmuz, 2004Aydın Arslancan

In this dissertation study, a valuable feedback from the own implementation experience of Enterprise Resources Planning (ERP) and Supply Chain Planning (SCP) System to the concept of these system is aimed. The conceptual explanations are presented in the initial sections of the study. ERP was explained with my own words. After that, the results of a questionnaire survey study are presented. The purpose of the survey was revealing the problems relevant to the implementation of these systems. This questionnaire survey study is one of the contributions of this dissertation study. In the next section, a SCP conceptual tool is proposed to overcome the problems acquired via questionnaire survey and personal implementation experience of these system as a consultant. This is the most important contribution of the dissertation. This tool is given with Supply Chain Resources Planning (SCRP) name. The proposed features are grouped within 14 headings and in each heading; the solution proposals to the current problems are presented. In the following section, the SCRP tool conformance to Value Net approach, which is the future of SCP, is presented. This is also one of the contributions in the study. After that, SCRP Tool was implemented to an abroad operations of multinational company. Simulative data was used in this implementation and the same data was also implemented to the ERP and SCP systems. The results were compared and the improvement gained via SCRP tool was presented. SCRP tool potential implementation cost versus improvement gain comparison was also presented. Enterprise Resources Planning, Supply Chain Management, Advanced Planning and Scheduling, Value Net, SCOR Model. Science Code: July, 2004Aydın Arslancan
Keywords: Endüstri Mühendisliği; İmalat