Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Nebzetu'n min Elsineti's Selâse adlı eseri tenkitli metin ve inceleme - Onur, Zafer (My University, 2019)
Bu çalışmada Osmanlı müelliflerinden Erzurumlu İbrahim Hakkı (1703-1780) ve onun“Nebzetün Min Luğati Elsineti’s Selâse” isimli Arapça, Farsça ve Türkçe sözlüğü konu edilmiştir. Dört bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde Erzurumlu İbrahim Hakkı’nın hayatıve eserleri incelenmiştir. İkinci bölümde “Nebzetün Min Lugati Elsineti’s Selâse”nin tahlili yapılmış, söz konusu eserin nüsha vasıfları, telif sebebi, konusu ve üslubu ayrıntılı bir şekilde ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde ise eserin tahkikine yer verilmiştir. Bu çalışmayla Osmanlı döneminde telif edilen eserlerden biri daha gün yüzüne çıkarılarak, Osmanlı literatürüne mütevazı bir katkıda bulunmak hedeflenmiştir.

İn this study the Ottoman author Erzururumlu Ibrahim Hakkı and his work titled as “Nebzetün Min Luğat-i Elsineti’s Selâse”-Arabic, persian and Turkish dictionary- has been debated. In the first part of the study which is comprised of four parts, the life of Erzururumlu Ibrahim Hakkıand works of Erzururumlu Ibrahim Hakkı are discussed. In second part the aforesaid work is covered in detail in terms of the features of the manuscripts, reason of the writing, subject, sources, content and style used. In third part “Nebzetün Min Luğat-i Elsineti’s Selâse”’s the work is examined (critical edition). With this work, one of the works produced in the Ottoman period was brought to the surface to serve the correct understanding of the period and to make a modest contribution to the Ottoman period of the literature
Keywords: Arabic; Arapça; Erzurumlu İbrahim Hakkı; Farsça; Islam; İslam; Nebzetün Min Luğati Elsineti’s Selase; Nebzetün Min Luğati Elsineti’s Selâse; Persian; Turkishlanguage; Türkçe Sözlük Erzurumlu İbrahim Hakkı