Şirket birleşmelerinde belge yönetiminin entegrasyonu: banka birleşmeleri - Öztürk, Fatma (My University, 2008)
Günümüzde dünya, ekonominin hızla küreselleşmesi sonucunda dünya tek bir pazar haline gelmektedir. Bu gelişmenin en büyük etkisi ekonominin temel taşı olan işletmeler üzerinde görülmektedir. İşletmeler değişen ve gelişen pazarda kendilerine yer edinebilmek, hayatta kalabilmek ve rekabet edebilmek için her geçen gün biraz daha büyümenin yollarını aramakta, büyümek içinde farklı sermaye arayışlarına girmektedir. Bu amaca ulaşmak için işletmeler çeşitli stratejiler izlemektedir. Bu stratejilerden başlıcası da şirket birleşmeleridir. Fakat her zaman şirket birleşmeleri başarıyla sonuçlanmamakta istenen büyümeye ulaşılamamaktadır. Şirket birleşmelerinde belirlenen hedefe ulaşmak için en önemli sürecin başarıyı yada başarısızlığı artıran faktörün neler olduğunun çok iyi analiz edilmesinin gerekliliği olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada günümüz ekonomisinin en önemli sermayesi olarak kabul gören bulunduğumuz çağa adını veren “bilgi” ortaya çıkmaktadır. Bilgi beraberinde kendisini depolayan belgeyi getirmekte ve “bilgi ve belge yönetimi” kavramını işletmelerde zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmamızda şirket birleşmelerinde başarıyı etkileyen faktörlerden “bilgi ve belge yönetimi” nin şirket birleşmeleri sürecinde oynadığı rolün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Anahatar sözcükler: Şirket birleşmeleri, Güvenilir veri(bilgi),Uluslararası muhasebe standartları,Basel II, Sarbanes-Oxley,Bilgi ve Belge yönetimi, Banka birleşmeleri.

In Today’s world, economy is rapidly globalising and as a result of this world becoming a sole market. The biggest effect of this development is seen on the businesses that are fundamental of the economy. Businesses are ,trying to find different ways to participate,to survive and to contest in changeable and improving market,and to improve day by day, and they are trying to find different fund resources to enlarge their businesses. They follow different strategies to achieve these objectives. One of the main strategy of these is company joinings. But company merging results are not always resulted as successful and desired improvement of the business can not obtained. At company mergings the most important process is analyzing the factors that effects the success to obtain determined objectives. At this point “information” which is considered as the most important fund of todays’ economy comes in view. Information brings the document that stores itself and “ information and storage management” concept becomes a must at businesses. At this work , “ information and storage management”’s effects on being successful and the role of itself on company mergers is aimed to evaluate the topic. Key words: Company mergers, Reliable Data (Information), International Accounting Standards, Basel II, Sarbanes-Oxley data and Document Management, Bank mergers.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Şirket Birleşmeleri; Belge Yönetimi; Bilgi Yönetimi; Evrak Yönetimi; Şirket Birleşme ve Bütünleşmeleri