Seramikte illüstrasyon - Bol, Yasemin (My University, 2010)
Seramik, kolay bulunan, şekillendirilebilir bir malzeme olması ve dekoratif uygulamaları mümkün kılan yüzey olanakları gibi nedenlerle tarih öncesi dönemlerden itibaren kullanılan bir malzemedir. Uygulanan teknik, üslup ve formlar ise devrin teknolojik imkânlarına ve toplumların sosyal ve kültürel yaşamlarına bağlı olarak şekillenmiştir. Bazı toplumlarda sadece kullanıma yönelik üretim yapılırken, bazılarında dini inançların, estetik ihtiyaçların ya da ticari ilişkilerin bir parçası olmuştur. Bu çalışmada, ilk yerleşik uygarlıklardan itibaren seramik yüzeylerde ve formlarda görülen illüstratif uygulamalar incelenmiş ve toplumların yaşadığı sosyal ve kültürel değişimlerin bu uygulamaları ne şekilde etkilediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Birinci ve ikinci bölümlerde, konunun bütününün kavranabilmesi açısından, illüstrasyon ve seramiğin tanımları, çeşitleri ve tarihi gelişimleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, seramiğin illüstrasyon ile ilişkisi uygarlıklar tarihi açısından incelenmiştir. İlk yerleşik uygarlıklardan günümüze kadar olan süreç, insanlığın yaşadığı önemli dönüm noktaları dikkate alınarak, belirli dönemler halinde ve karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, çalışmalarında illüstrasyon sanatının öğelerini kullanan günümüz seramik sanatçılarından bazılarına değinilmiş ve çalışmalarından örnekler verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise illüstrasyonun mitoloji ve mizah ile ilişkisinden yararlanarak yapılmış kişisel çalışmalara yer verilmiştir.

Ceramic is a material which has been used since prehistoric eras due to its accessibility and having such a feasible surface to give shape easily which makes the decorative applications possible. Applied technique, style and forms are formed depending on technical possibilities of the era and societies’ social and cultural lives. Some societies have usage-oriented ceramic productions whilst some make it a part of religious beliefs, aesthetical needs or commercial relationships. At this study, illustrative applications on ceramics surfaces and forms since the primitive settled civilisations are examined and the effects of the social and cultural changes of those communities on these applications are tried to be determined. In the first and second chapters, in order to make the whole subject comprehended, the definitions, varieties and historical developments of illustration and of ceramic are mentioned. In the third chapter, ceramic’s relation with illustration is examined in terms of civilisations history. The process from the primitive settled civilisations to present day, considering significant milestones of mankind, is comparatively addressed under specific time periods. In the fourth chapter, some of the contemporary ceramic artists who has used the components of the illustration art are mentioned and some of their works are exemplified. In the fifth and the last chapter, personal works which have been benefited from the relation of mithology and humour are touched upon.
Keywords: İllüstrasyon; Seramik