Pazarlama iletişimininde reklamın marka konumlandırma üzerine etkisi ve mobil iletişim sektöründe bir uygulama - İşçi, Ülfet (My University, 2011)
Pazarlama İletişimi, Reklam, Marka Konumlandırma, Mobil İletişim Sektörü ÖZET PAZARLAMA İLETİŞİMİNDE REKLAMIN MARKA KONUMLANDIRMA ÜZERİNE ETKİSİ VE MOBİL İLETİŞİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Tüm dünyayı etkisi altına alan globalleşme ile birlikte, işletmeler sürekli değişen şartlar ve ağır rekabet koşulları ile karşı karşıyadırlar. Ekonomik sınırların kalktığı, iletişim alanında büyük devrimsel değişimlerin yaşandığı bu süreçte, hedef kitlelere ulaşmada pazarlama iletişiminin rolü ise her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. Benzer ya da aynı özelliklere sahip pek çok ürün ve hizmetin sunulduğu doymuş piyasa koşulları işletmelerin kendi ürünlerini rakip ürünlerden farklılaştırmalarını zorunlu hale getirmektedir. Bu farklılığı ortaya çıkaracak konumlandırma stratejileri ise hedef kitlelere pazarlama iletişiminin en önemli araçlarından olan reklam ile aktarılmaktadır. Bu bağlamda marka konumlandırmada başarıya ulaşmada reklam stratejilerinin doğru şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır. Çalışmada pazarlama iletişiminde reklamın marka konumlandırma üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla mobil iletişim sektöründe uygulama yapılmıştır. Bu doğrultuda söz konusu sektörde faaliyet gösteren ilgili marka reklamlarının, hedef kitlede oluşturduğu konum, yapılan derinlemesine mülakat ve anket çalışmasıyla ayrıntılı bir şekilde ele alınarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda marka reklamlarında kullanılan unsurların, tüketicilerde oluşan marka konumuna ne derecede etki ettiği ortaya konulmuştur. Marketing Communication, Advertising, Brand Positioning, Mobile Communication Sector

THE IMPACT OF ADVETISING ON THE BRAND POSITIONING IN THE COMMUNICATION OF MARKETİNG AND AN APPLICATION IN THE SECTOR OF MOBILE COMMUNICATION The enterprises all over the world are facing serious competition and other problems which have been the result of ongoing rapid global changes. Hence, the role of communication market has the utmost importance in such a world that economic boundaries are fading away, communication field is going through a big revolutionary change. Abundance of the same or similar products and services, on the already saturated market, had forced the companies and businesses to distinguish themselves with different and original products and services. This is conveyed to the masses through the means of advertisement. The advertisement strategies should be correctly implemented in order to establish the brand names. In this study, a survey and interview combination has been conducted to show the effect of the advertisement of a mobile phone company’s brand name establishment. This has been a rather detailed and in depth analysis.
Keywords: Marka Konumlandırma; Pazarlama; Pazarlama İletişimi; Reklam