Türkiye’de doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve ekonomik büyüme etkisi - Çerçi, Ahmet Serkan (My University, 2004)
Küreselleşme hareketlerinin hız kazanmasından sonra dünya ekonomileri birbirine daha çok yaklaşma eğilimi göstermişlerdir. Bu süreç piyasa ekonomisinin yaygınlaşmasıyla hız kazanmış ve ülkeler arasında sermaye hareketleri başlamıştır. Sermaye hareketi kamu ve özel sektör tarafından yapılmaktadır. Tezimde sermaye hareketlerinin özel sektör tarafından yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları tarafını inceleyerek, yatırımın yapıldığı ülke ekonomisine etkisi incelenmiştir. Doğrudan yabancı sermaye yatırımları; bir kişinin kendi ülkesi dışında bir ülkede gelir elde etmek amacıyla işletme kurması veya kurulu bir işletmeyi satın alması yoluyla yaptığı yatırımlar olarak tanımlanmaktadır. Tanımdaki kişi kelimesi olmasına karşın yabancı sermaye yatırımlarını tamamına yakın kısmı çok uluslu şirketler tarafından yapılmaktadır. Yabancı sermaye yatırımlarının asıl amacı yatırımı yapan taraf açısından gelir elde etme amacı taşımasıdır. Yatırımın yapıldığı ülke açısından ise sermaye açığını kapatmaya yardımcı olmasıdır. Yabancı sermaye yatırımları genellikle gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru olmaktadır. Nüfus, doğal kaynaklar, sermaye, teknoloji, siyasi faktörler, büyümeyi etkileyen faktörlerdir. Bu faktörlerin olumlu gelişmeleri sonucunda ekonomik büyüme gerçekleşir. Yabancı sermayenin ekonomik büyümeye doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye girişleri istenilen düzeyde gerçekleşmemektedir. Fakat buna rağmen ekonomik büyüme son yıllarda olumlu bir gelişme göstermektedir bu nedenle Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeye etkisi yoktur. The World ecomomies drawed near after the globalization actions to get up speed. And when ıt happened foreign country capital flowing are started. The public and privete enterprise are making the capital flowing. In my thesis, I searched the priveteenterpise capital flowing and econimacal effects. Direct foreign capital flowing mean some one buy or open a management in a foreign country. In meaning said some one but ıt can be person,people or firm (especially internatioanal firm). Direct foreign capital flowing to intend more income. Foreign country want to closed ıts blank. Generealy high tecnological countries make foreign capital flowing in less tecnological countries. Population, capital, tecnology, political things are effected to grow up countries. If they are better ıt mean growing up is better. Foreign capital does not effect to grow up countries. Foreign country is not enough in Turkiye. İn spite of this, Turkiye growing up is better in last years. So. Foreign capital does not effect to grow up countries.
Keywords: Ekonomi; Makro ekonomi; Makro ekonomik politika; Yabancı Sermayeler; Yatırımlar