İsrail'in kuruluşunda revizyonist siyonizm ve irgun örgütü - Asal, Caner (My University, 2018)
Bu tezde İsrail’in kuruluş sürecinde etkili olan akımlardan biri olan revizyonist siyonizm düşüncesini ve bu düşüncenin bir ürünü olan İrgun Örgütü’nü araştırma konusu olarak seçtik.Tarihsel perspektifte baz alarak önce İsrail devletinin kuruluşunda etkili olan siyonist düşünceyi tartıştık sonra siyonist akımlar içerisinde yer alan revizyonist siyonizm üzerinde yoğunlaştık.Revizyonist siyonizmin fikir babası olan Vladimir Jabotinsky ve kurulmasında öncülük ettiği Betar gençlik örgütü Yeni Dünya Siyonist Örgütü gibi bu ideolojiyi temel alan örgütleri tanıttık.Sonra İrgun Örgütünden ayrılmış olan Lehi örgütünü tartıştık.Sonuç olarak İsrail devleti’nin kurulmasıyla birlikte oluşturulan savunma gücüne İrgun örgütünün katılmasını açıkladıktan sonra İsrail’in kuruluşu sonrası revizyonist siyonizmin etkisini siyasal olarak ele aldık.Böylece kuruluşundan siyasal partiye evrilmesine kadar olan süreçte revizyonist düşünceyi ve etkilerini ele almış olduk.

In this thesis,we have chosen revisionist zionism being one of the main streams in the establishment process of Israel and Irgun paramilitary organization and also a product of this thought as a subject.Firstly, we discussed the zionist thought which influenced the establishment of Israel in a historical perspective then we concentrated on revisionist zionism as a right wing movement in the zionist movement.We have presented organizations based on revisionist zionism such as New World Zionist Organization,Betar youth movement and Vladimir Jabotinsky (founding father of revisionist zionism).We also have discussed Lehi movement – it is a fraction separated from Irgun paramilitary organization.- Consequently,we have explained the participation of Irgun to the Israel Defence Forces.On the other hand,we dealt with the impact of revisionist zionism on the establisment of Israel.Thus, we have discussed the process of revisionist zionism from the establishment to the evolution as a political party and its impact.
Keywords: Filistin; History; Irgun Paramilitary Organization; Israel; İrgun Örgütü; İsrail; İsrail’in kuruluşu Revisionist Zionism; Palestine; Politics and government; Revizyonist Siyonizm; Siyaset ve yönetim; Siyonizm; Tarih; The Establisment of Israel; Zionism