Türkiye'de Milliyetçilik ve Kalkınma: Alparslan Türkeş'in çalışmaları ve günümüze etkileri - Alsaç, Neşe Tarhan (My University, 2009)
MHP, Alparslan Türkeş, Milliyetçilik, Kalkınma ÖZET MİLLİYETÇİLİK VE KALKINMA: ALPARSLAN TÜRKEŞ’İN ÇALIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE ETKİLERİ Alparslan Türkeş’le biçimlenen MHP hareketi, gerek hareketin karşısında olanlar gerekse hareketin kendi mensupları tarafından yapılan bir çok çalışmada, bir kitle hareketi olarak değerlendirilmiştir. Hareketin içinde bulunduğu toplumsal bütün ve ortaya koyduğu programın içeriği göz ardı edilmiştir. Fakat bu çalışmada siyasal niteliği olan bir kitle hareketi sermaye birikim mekanizması içerisinde incelenmişti. Böylece çalışmayla Türkiye’de şekillenen faşizm hareketinin hem toplumsal tabanı netlik kazanmış hem de sermaye birikim mekanizması içindeki yeri ve talepleri anlaşılmıştır. Ayrıca daha çok siyasal alanda inceleme konusu olan bir siyasal partinin toplumsal bütünden ayrı değerlendirilemeyeceği de anlaşılmıştır. Degree Awarded and Date : Graduate - December 2009 MHP, Alparslan Türkeş, Nationalist Movement, Development

NATIONALIST MOVEMENT AND DEVELOPMENT IN TURKEY: IMPACTS OF ALPARSLAN TÜRKES’S ACTIONS ON TUDAY’S (TURKEY) MHP movement had found shape with Alparslan Turkes; whether those who were against it or those that were found it, it was considered as a mass movement. It is true that this movement had disregareded the whole society that was part of it, and what was included in the program. However, with this exertion, a movement that had political characteristic was analyzed as part of a capital goins mechanism. As a result of this movement, the foundation for fasizm in Turkey gained clarity as well as the capital gain mechanism’s true position and its requriment were understood within the society. It is also understood that, a political party that is subject to be investigated cannot be considered separate from the whole society.
Keywords: Ekonomik Kalkınma; Milliyetçilik; Siyaset ve Yönetim; Siyasetçiler