İzzettin Hümayi Elçioğlu’nun eserlerinin müzikal analizi - Yünlü, Verda (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İlahiyat slam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi olarak Verda Yünlü tarafından Yrd. Doç. Dr. Nuri Uygun danışmanlığında “İzettin Hümâyi Elçioğlu’nun Eserlerinin Müzikal Analizi” isimli yüksek lisans tezinin özeti: Tezin “Önsöz”ünde, Türk Müziği’nin, yanlış batılılaşma hareketleri doğrultusunda, olumsuz yönde etkilediği üzerinde durulmuş; çalışmada takip edilen ana plan kısaca açıklanmıştır. Tezin “Giriş” kısmında, Lale Devri ile birlikte başlayan batılılaşma hareketlerinin, Türk Müziği Eğitimi veren kurumlar, mûskîşinaslar, Türk Müziği icra eden topluluklar üzerindeki etkilerine yer verilerek zaman içerisinde nasıl değişime uğradıkları anlatılmıştır. I. Bölümde İzzettin Hümâyi Elçioğlu’nun hayatı, mûskîşinaslığı, tasavvufi yönü, Mektepli Mecmuası’ndaki makalelerinin günümüz yazısına çevirisi, eserlerinde kullandığı makam, form ve usûllere yer verilmiştir. II. Bölümde bestekâra ait dini ve la-dini eserlerin listesi verilerek, günümüze ulaşabilen dini ve la-dini eserlerinin müzikal analizi yapılmıştır. “Ekler” kısmında ise İzzettin Hümâyi Elçioğlu’nun kendisine, ailesine ait fotoğraflara, mezar fotoğraflarına, Mektepli Mecmuası’ndaki makalelerinin orijinal metinlerine, İlâhiyat-ı Ken’an adlı eserin H.1341 tarihli baskısına ait mukaddime’nin orijinal metnine ve günümüz yazısına çevirisine ayrıca bu eserde bulunan İzzettin Hümâyi Elçioğlu’na ait eserlerin, orijinal nota örneklerine yer verilmiştir. QUICK

Together counseling helper associate professor doctor Mehmet Nuri UYGUN and high license student Verda YUNLU from the side get ready in the Marmara University Social Science Institute the Theology Native Science Dip the Islam Historical and Arts Science Dip “Izzettin Humayi Elcioglu’s Brow’s Musical Analysis” named high license quick’s summary: In the quick foreword, in it became straight wrong westernization motion Turk music’s be influenced in the negative direction on calm down; was told shortly be followed in quick native program. In the quick entrance part, be given tulip period with together start the westernization’s effect places the motions on the Turk music education institutions, musicology and Turk music Cary out communities and was told how change tell in the time. In the Quick first department, be given the Izzettin Humayi Elcioglu’s life, musicologist, and the Sufism direction, in “The School Magazine” article day writing translation and his blow’s office form and method place. In the second department, be given list composer belong to listen in interest one and religion outside thing interest blows, and be made analysis, day arrive listen in interest one and religion outside thing interest blows music moment. In the quick add part, was given Izzettin Humayi Elcioglu’s own family belong to photograph, grave photograph, article original text in the “School Magazine”, Ilahiyat-ı Ken’an” named blows moon calendar 1341 dates bow belong to foreword original text and day writing translation, and in this blows Izzettin Humayi Elcioglu’s original note example.
Keywords: İslam Tarihi_Müzik