Yeni gerçekçilik sonrası İtalyan Sineması - Sivas, Ala (My University, 2003)
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 20. yüzyılın en büyük siyasal ve toplumsal çatışması olan İkinci Dünya Savaşı İtalyan sinemasını derinden etkilemiş ve Yeni Gerçekçilik akımı doğmuştur. Bu çalışmada Yeni Gerçekçilik sonrası İtalyan sinemasının izlediği gelişmeleri ve değişimleri inceledik: Çalışmada ilk ele alınan bölümde savaş sonrası İtalyan sinemasına kısaca değindik: İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Mussolini iktidarındaki faşist yönetim sona ermiş, üçlü koalisyon kurulmuş ve Yeni Gerçekçilik akımı doğmuştur. Yeni Gerçekçi filmlerin amacı savaş sonrasının acı gerçeklerini yansıtmaktır. Bu filmler başlıca iki tema üzerine kurulmuşlardır: İşsizlik ve yoksulluk. Bu bölümde Yeni Gerçekçilik akımını öncü yönetmenler, filmler ve diğer Yeni Gerçekçi yönetmenler çerçevesinde inceledik. Akım on yıllık bir süreçte varlığını korumuş ve 50'li yılların başlarında sona ermiştir. Çalışmanın bundan sonraki bölümünde İtalyan sinemasında geçiş sürecini inceledik: 1949-1959 arası on yıllık süreç İtalyan sinemasında geçiş yılları olarak adlandırılmıştır. '48 seçimlerinin ardından Hristiyan Demokrat Parti'nin yönetimi tekeline alması, sansür uygulamaları ve ilk televizyon yayınlarının başlamasıyla İtalyan sineması geçiş sürecine girmiştir. Bu dönemde sinema üç koldan ilerlemiştir. Geçiş Yılları Tür Filmleri, Geçiş Döneminin Yeni Yönetmenleri ve Yeni Gerçekçi Kuşaktan Kalanlar. Çalışmanın son bölümünde ise Yeni İtalyan Sinemasına değindik: 1960-1970 arası İtalyan sinemasının 'altın çağı' olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde sinema, çevrilen filmlerin sayısı kadar kalitesi bakımından da yükseliş göstermiştir. Sosyalist-Hristiyan Demokrat koalisyonu, ekonomik mucize, sinemacıların dayanışması ve televizyonun desteği Yeni İtalyan Sinemasının yaratılmasındaki sebeplerdir. Yeni İtalyan Sineması üç koldan ilerlemiştir: İtalyan Yeni Dalgası, Ustaların Sineması ve Yeni Sinemada Tür Filmleri. Bu dönemde faşizm, göç, mafya, sendikalaşma, savaş, direniş gibi konulara filmlerde yer verilmiştir. Yeni İtalyan sinemasının etkileri 70'li yılların ilk yarısına dek sürmüştür ve günümüz sinemasının temellerini oluşturmuştur. World War II, which was the biggest social and political conflict of the twentieth century and affected all the world, affected also Italian cinema and created New Realism. In this study we observed the developments and the changes of Italian cinema after New Realism: In the first section of this study we briefly referred to postwar Italian cinema: After World War II, Mussolini's fascism ended, coalition government was assembled and New Realism was born. The aim of the New Realistic movies was to show the realities of the war. The subjects of these movies were unemployment and poverty. In this section we explained New Realism with its masters, movies and the other New Realistic directors. In the second section of this study we observed the transition period of Italian cinema: Ten years, from 1949 to 1959, are called 'Transition Period of Italian Cinema'. Christian Democratic Party coming into power after 1948's election, censorship and first television broadcasting were the reasons of the beginning of this period. During that period the cinema developed in three ways: Movie Genres, New Directors and New Realistic directors. In the last section of this study we referred to New Italian Cinema: The period 1960-1970 is called 'golden years' of Italian Cinema. In these years the quantity and the quality of movies increased. The reasons of the birth of New Italian Cinema were the coalition of Socialist and Christian Democratic Parties, miracle at economy, solidarity of moviemakers and television's support. New Italian Cinema developed in three ways: Italian New Wave, Masters' Cinema and Movie Genres of New Cinema. In this period subjects of the movies were fascism, emigration, mafia, unionism, war, Resistance. The effects of New Italian Cinema have been continued until the first years of '70 and have been become the basis of today's Italian Cinema.
Keywords: Filmler; Gösteri sanatları; Sinema, İtalyan; Topluluk önünde gösteriler