Otizm tanısı almış bir çocuğun müziğe ve müzik çalkışmalarına verdiği tepkilerin betimlenmesi - Gökmen, Uğur (My University, 2010)
OTİZM TANISI ALMIŞ BİR ÇOCUĞUN MÜZİĞE ve MÜZİK ÇALIŞMALARINA VERDİĞİ TEPKİLERİN BETİMLENMESİ Bu araştırmanın amacı otizm tanısı almış bir çocuğun müziğe ve müzik çalışmalarına verdiği tepkileri betimlemektir. Araştırmanın deseni “Niteliksel Araştırmalarda betimsel tek-denekli etkileşimsel durum çalışması deseni(Descriptive Single-Subject Interactive Case Study design in Qualitative Analysis)’dir”. Katılımcı, 6 yaşında otizm tanısı almış bir çocuktur. Araştırmanın verileri, yapılandırılmamış görüşmeler, video kamera kayıtları ve araştırmacı tarafından hazırlanan gözlemci kayıt çizelgesi ile toplanmıştır. Araştırma için yapılandırılmış sınıfta araştırmacının, katılımcı ile gerçekleştirdiği 30 çalışma 2 video kamera ile kaydedilmiştir. Birinci ve 30. Seanslar çalışmanın başını ve sonunu temsil ediyor olması açısından güvenirlik analizine dahil edilmiş olup, bu çalışmalar dışında her 10 çalışma bölümünden(1-10, 10-20, 20-30) seçkisiz olarak seçilen 2’şer çalışma da gözlemciler arası güvenirlik test sürecine eklenmiştir. Böylece toplam 8 çalışma gözlemciler tarafından kodlanmıştır. Bulgulara bakıldığında, gözlemci kayıt çizelgesindeki 13 itemden biri olan “çalışma ortamına uygun olmayan davranışlar” kategorisinde, 3 gözlemciye göre de uygun olamayan davranış sıklığının çalışmalar ilerledikçe azaldığı görülmüştür. Diğer itemlere yönelik analizler, gözlemciler arası tutarlılığa dayanarak, üç gözlemci arasından rastgele seçilmiş bir gözlemcinin verilerine dayanılarak geçekleştirilmiştir. Bu sonuçlara göre 11. item olan “iletişimi başlatma ve sürdürme” kategorisi hariç diğer tüm kategorilerde, katılımcının, çizelgede belirtilen davranışlarının, sıklıklarının arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, bulgularda, yapılandırılmış ortamda, içerik olarak herhangi bir düzenleme yapılmaksızın gerçekleştirilen çalışmalarda, katılımcının müziğe ve müzik çalışmalarına olumlu tepkiler gösterdiği, araştırmacı ile istekli olarak iletişime geçtiği ve müzik çalışmalarına bağımsız ve istekli olarak katıldığı tespit edilmiştir. Anahtar Sözcükler: Otizm, müzik çalışmaları, müzik terapi, müzik aracılığıyla iletişim, niteliksel durum çalışması

DESCRIPTION OF THE RESPONSES OF A CHILD DIAGNOSED WITH AUTISM TO MUSIC AND MUSICAL ACTIVITIES The aim of this work is to describe the responses of a child diagnosed with autism to music and musical activities. This research follows the model of descriptive single-subject interactive case study design in qualitative analysis. The participant is a six year old chil diagnosed with autism. The data of this research are collected from unstructured interviews, video recordings and the researcher’s observation registry. In an classroom constructed for this research, 2 video cameras recorded 30 activities carried by the researcher and the participant. The reliability of the research is tested on the analysis of the first and last sessions as well as two out of every ten sessions selected without prejudice. Thus a sum of 8 sessions were codified by the observers. When we consider the findings in one of the 13 categories in the observer’s registry, “improper behavior in work environment,” all three observers agree that the frequency of improper behavior decreases as the sessions progress. The analysis of other categories rely on the data from a randomly selected observer on the basis of consistency among observers. According to these results, it has been observed that in every catetgory except in the 11th category of “initiating and maintaining communication,” the frequencies of the behavior indicated in the registry increase. In conclusion, the findings show that the participant present positive responses to music and musical activities, initiates communication with the researcher, and takes an independent, active role in the musical activities within the sessions without organized content, provided by the structured environment. Key Words: Autism, musical activities, musical therapy, communication with music, qualitative research
Keywords: Otizm; Otizm_Müzik; Otizm, Çocuklarda; Zihin Engelliler