Ankilozan spondilit hastalarında uygulanan sanal gerçeklik rehabilitasyon yaklaşımının düşme riski, denge, yürüme ve yaşam kalitesi üzerine etkisi - Gökgöz, Elif Rümeysa (My University, 2020)
ÖZETAmaç: Ankilozan Spondilit tanısı almış hastalarda sanal gerçeklik rehabilitasyon yaklaşımının düşme riski, denge, yürüme ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniğine başvuran AS tanısı almış, ortalama yaşları 45,25 ( ±11,85 ) yıl olan kontrol grubu ve 42,85 (±10,05) olan çalışma grubu dahil edildi. Çalışma grubuna Wii Fit Plus sanal gerçeklik oyunları eklendi. Bireylerin düşme riskini değerlendirmek için Uluslararası düşme etkinlik ölçeği (FES-I), Tinetti denge ve yürüme anketi ve 10m yürüme testi ile yürüme ve denge değerlendirilmesi, yaşam kalitesini saptamak için de Ankilozan spondilit yaşam kalitesi anketi (ASQOL) uygulandı. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonucunda kontrol ve çalışma gruplarının fark sonuçları karşılaştırıldığında düşme etkinlik ölçeği skorunda (p>0,05), Tinetti denge skorunda (p>0,05), Tinetti yürüme skorunda (p>0,05), Tinetti toplam skorunda (p>0,05), Ankilozan Spondilit yaşam kalitesi skorunda (p>0,05), 10m yürüme testi sonuçlarında (sn) (p>0,05) istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Sonuçlar: Ankilozan Spondilit, etyolojisi bilinmeyen, özellikle aksiyal iskeleti etkileyen ve asendan kemik füzyona yol açan progresif, kronik, inflamatuar bir hastalıktır. Bu tanıyı almış hastaların, egzersiz ile yaşam kalitelerini yükseltmeleri gerekmektedir. Sanal gerçeklik rehabilitasyon yaklaşımı geleneksel tedaviye alternatif olarak uygulanabilecek bir tedavi şeklidir.

ABSTRACTPurpose: In patients diagnosed with Ankylosing Spondylitis, the aim is to examine the impact of a virtual reality rehabilitation approach on the risk of falls, balance, walking and quality of life.Method: The study included the control group with an average age of 45.25 ( ±11.85) and the experimental group with an average age of 42.85 (±10.05) who were diagnosed with Ankylosing Spondylitis and applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Clinic of Izmir Katip Celebi University. Wii Fit Plus virtual reality games were added to the experimental group. To evaluate the risk of falls, the International Fall Efficacy Scale (FES-I), Tinetti balance and gait questionnaire and 10m walk test were used to evaluate walking and balance, and Ankylosing spondylitis quality of life questionnaire (ASQOL) was used to determine quality of life.Results: As a result of the evaluations, there was no statistically significant difference in the fall efficiency scale score (p>0.05), Tinetti balance score (p>0.05), Tinetti walking score (p>0.05), Tinetti total score (p>0.05), Ankylosing Spondylitis quality of life score (p>0.05), 10m walking test results (sec) (p>0.05).Conclusions: Ankylosing Spondylitis is a progressive, chronic, inflammatory disease of unknown etiology, particularly affecting the axial skeleton and leading to ascending bone fusion. Patients who have received this diagnosis need to improve their quality of life through exercise. The virtual reality rehabilitation approach is a form of treatment that can be applied as an alternative to traditional treatment.
Keywords: Ankilozan Spondilit; Balance; Denge; Fizik tedavi; Gait; Health; Physical therapy; Quality of life; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; Sanal Gerçeklik; Virtual reality; Yaşam Kalitesi; Yürüme Ankylosing spondylitis